Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je usljed kontinuiranog pada vrijednosti domaće valute imenovao Nureddina Nebatija za novog ministra finansija.

To se desilo nakon što je Lutfi Elvan podnio ostavku na ovu poziciju. Lira je od početka ove godine izgubila 40 posto vrijednosti – jedan dolar iznosi skoro 13,5 lira.

Nebati je bio zamjenik ministra finansija te je imenovan za prvog čovjeka ministarstva nakon što je od Elvana traženo da podnese ostavku, što je i učinio. U međuvremenu raste zabrinutost zbog ekonomske politike vlasti.

Za Erdogana je pad vrijednosti domaće valute posljedica rasta kamatnih stopa te zbog toga insistira da one budu niže. S druge strane, većina ekonomista smatra da se rastom kamatnih stopa zaustavlja pad vrijednosti valute.

Turski predsjednik je od 2019. smijenio tri guvernera Centralne banke. Novi 57-godišnji ministar finansija je doktorirao političke nauke.

“Neka nam Bog olakša, a ne oteža. Neka nam Bog pomogne da riješimo probleme. Daj nam vjeru u ono što radimo, učini da uspijemo”, napisao je Nebati na Twitteru. Njegov prethodnik Lutfi Elvan je na ovoj funkciji naslijedio Erdoganovog zeta Berata Albayraka, koji je prošle godine podnio ostavku, prenosi agencija Associated Press.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…