S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini iz Platform BiH, krovne organizacije bh. udruženja u Nizozemskoj, najavili su za 10. januar velike proteste u Briselu, sjedištu institucija Evropske unije (EU).

Iz ove organizacije smatraju nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu organiziraju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno pravni poredak BiH, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama.

Poziv europarlamentarcima

Već sad stižu najave dolaska bh. građana iz Nizozemske, Švedske, Njemačke, ali njihovih prijatelja Belgijanaca, Nizozemaca, Nijemaca, Hrvata, Crnogoraca i drugih koji će dati podršku Bosancima. Riječi podrške stižu iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a svoj poziv Bosancima uputila je ovog vikenda i Bosanka Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na univerzitetu Columbia u New Yorku.

Kako saznajemo, iz Platforma će danas pozvati i evropske parlamentarce da im se pridruže na protestima 10. januara.

Cilj organizatora je upravo da okupe što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih građana evropskih zemalja u Brisel kao što su oni iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luksemburga i Austrije, ali i ostalih zemalja.

Podsjetimo, za proteste je, ne slučajno, izabran prvi radni dan nakon praznika u 2022. godini, a istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. “srpske republike BiH” 1992. godine.

Da nam se ne ponovi…

Hamdija Draganović, čelnik Upravnog odbora Platforma BiH kazao je da je ovo “građanski puč”, te da navedeni skupovi nemaju nikakvog drugog predznaka.

U cijeloj ovoj gužvi i prateći sve ove događaje zadnjih mjeseci u Bosni i Hercegovini, javio se strah da bi nam se moglo slično desiti, kao ne tako davne 1992. Zveckanje oružjem, ucjenjivanje, direktni i otvoreni napadi na Bosnu i Hercegovinu i ustavni poredak su nedopustivi i svaki građanin ima pravo, ali i obavezu da se pobuni protiv toga i da digne svoj glas. To nas je ponukalo da se pokušamo organizovati, i to bez političkih partija, te je pokrenuta je inicijativa za proteste u Briselu”, priča Draganović.
Dodaje da su u početku sa skepsom i dozom opreznosti počeli kontaktirati naše ljude diljem svijeta.

Osjetili smo da ima volje i želje da se nešto pokrene. Bili smo u početku sretni da imamo podršku iz par evropskih zemalja, i to nas je ohrabrilo da idemo dalje. Nakon što smo 10. decembra odlučili da i simbolično otpočnemo akciju, desio se veliki “bum”! Sa svih strana svijeta stižu pozitivne reakcije i podrška. Prijatno iznenađenje za nas, ali i obaveza da nastavimo. Ovo je snažan vjetar u leđa, što nam daje samo veću snagu i volju da idemo dalje. Tog 10. januara bit će održani protestni skupovi, ali to ne znači da ćemo s tim i stati. Idemo mi dalje sa lobiranjem, razgovorima. A u slučaju da bude potrebno – i sa tužbama protiv odgovornih”, rekao je Draganović.

Jedan od potpisnika poziva za organiziranje protesta u Briselu je i Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš koji je preživio Omarsku i Manjaču.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…