Međunarodni dan studenata obilježava se 17. novembra u znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1.200 studenata u koncentracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.

Kako studenti treba da budu temelj društva i oni koji će izgraditi mnogo bolji i ljepši svijet, na ovaj simboličan datum za dobarportal.net govorila je Anida Čelebić, studentica četvrte godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Naša sagovornica oduvijek je voljela knjige i nauku, a sama ljubav prema knjigama kod nje se rodila još u ranom djetinstvu i traje do dan danas. Sebe opisuje kao ambicioznu, strastvenu i empatičnu osobu koja voli da putuje, riskira te da u svaki dan unese pozitivnu energiju.

Zbog čega ste odabrali medicinu kao životni poziv?

– Pred kraj srednje škole počela sam ozbiljno razmišljati kojim zanimanjem u životu želim da se bavim. S obzirom na to da sam pohađala školu za dentalnog tehničara, logičan slijed događaja bio je da svoje obrazovanje nastavim na Stomatološkom fakultetu, međutim odluka je ipak pala na medicinu. Ovaj poziv sam odabrala, jer medicina nije samo posao, već egzaktna nauka, stil života koji vas motiviše da uvijek budete bolji, da napredujete, nesebično pomažete ljudima i pravovremeno vidite plodove vašeg truda i rada.

Kako izgleda život jedne studentice medicine?

– Moj dan je jako ispunjen. Od ranih jutarnjih, do kasnih večernjih sati. Radnim danima i vikendom, u zavisnosti od dinamike obaveza.Veliki dio vremena odvajam za fakultetske obaveze i učenje. Naravno, pored toga postoji niz drugih stvari koje volim da radim i uz koje se nastojim odmoriti i napuniti baterije za novi radni dan. Uživam u putovanjima, izlascima, druženju sa porodicom i prijateljima, gledanju edukativnih serija i filmova. Ponekad mi se čini da je 24 sata u danu malo za sve što planiram da uradim, ali smatram da je u svemu bitan balans, jer na kraju krajeva, kvalitetan rad zahtijeva i kvalitetan odmor.

Koliko je pandemija korona virusa uticala na studente medicine?

– Pandemija je uveliko uticala na sve studente, a ne samo studente medicine. Smatram da online nastava nikad nije i neće moći zamijeniti predavanja uživo. Naravno, studenti medicine su se zaista našli u nezavidnom položaju obustavljanjem vježbi jer je za nas kontakt sa pacijentima jako bitan, posebno na kliničkim godinama gdje kroz praksu naučimo većinu stvari koje primjenjujemo kroz cijelu karijeru. Ovim putem javno želim da se zahvalim svim asistentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici koji su u jeku pandemije pored svog posla i pored stotina zaraženih pacijenta, iznalazili razne načine da studentima adekvatno prenesu znanje.

Na šta ste najviše ponosni u dosadašnjem radu?

– Ponosna sam što me medicina naučila da pad ne znači da moraš ostati na dnu, već da nakon svakog pada treba da ustaneš i da nikad ne odustaneš. Također, moram da spomenem da sam koautor naučno istraživačkog rada koji je objavljen u turskom časopisu “Medeniyet Medical Journal” te na platformi “PubMed”. Rijetkost je da rad studenta bude indeksiran u tako eminentnu bazu naučnih radova i definitivno će to uvijek biti lijep podsjetnik na moje studentske dane.

Kako uspijevate uskladiti sve obaveze?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Lažna nagradna igra na Facebooku: Umjesto posuđa, veći telefonski račun

Na Facebooku i Instagramu se dijeli nagradna igra kojom se učesnicima/cama nudi…