Poznata aktivistica, Banjalučanka sa adresom u Švicarskoj, Berina Hadžidedić tvrdi da je prije nekoliko dobila je prijavu od sudinice Dalide Burzić.

Naime, kako nam je objasnila Hadžidedić, njoj su 27. oktobra oko 10 i 30 sati, po nalogu sudije Suda BiH Dalide Burzić, na adresu prebivališta u Banjoj Luci došli inspektori Policijske uprave Mejdan MUP Republike Srpske.

Razlog prijeve je mail sa sadržajem ‘Ko je ubio Dženana Memića?’. Inače, Burzić je bila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo u vrijeme stradanja Dženana Memića. Ona je, prema riječima porodica, prvo govorila da se radi o ubistvu, da bi kasnije djelo okvalificirala kao saobraćajnu nesreću.

“Pošto mi nije jasan pravni osnov ovakvog postupanja, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS uputila sam zahtjev za pristup informacijama da mi dostave kopiju službene zabilješke.

Rečeno mi je da je razlog prijave uznemiravanje Dalide Burzić, kojoj sam slala elektronske poruke ponavljajući javni zahtjev hiljada učesnika protesta “Pravda za Dzenana” održanog 11. 9. ove godine u Sarajevu da podnese ostavku. Taj rok istekao je 11. oktobra, a Dalida Burzić se na moj, niti na zahtjev ostalih hiljada građana ove zemlje, nije uopšte oglasila, osim navedenom prijavom protiv mene”, navodi Hadžidedić.

Ističe da je u porukama koje je potpisala imenom i prezimenom postavila pitanje “Ko je ubio Dženana?” i odbrojavala dane do roka za njenu traženu ostavku.

“Dalida Burzić je na ovaj način zloupotrijebila javne resurse Bosne i Hercegovine, koja grca u političkoj, socijalnoj i ekonomskoj krizi. Učinilo joj se da građani Bosne i Hercegovine ne smiju postavljati pitanja od javnog interesa svojoj javnoj upravi, koju upravo oni placaju. Zato, ponovo, javno pitam Dalidu Burzić kada će, konačno, podnijeti ostavku na sve funkcije u bh. pravosuđu zbog njene uloge u insistiranju na navodnoj saobraćajnoj nesreći, za koju je Vrhovni sud FBiH utvrdio da se nije dogodila i ko je ubio Dženana Memića?”, navela je ona.

Ona je pozvala sve građane BiH i u dijaspori da koriste svoje zakonsko pravo nad svim predstavnicima javne uprave.

“Koja treba da bude naš servis, svakodnevno šalju zahtjeve, pritužbe i pitanja i insistiraju na odgovorima. Ovo je naša zemlja i imamo pravo znati šta
svaki pojedinac u sudskoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti radi ili ne radi u naše ime i od našeg novca”, ističe Hadžidedić.

One uposlenike javne uprave koji ne razumiju zašto bi im građani slali poruke i zašto bi oni morali odgovarati na njih, pozvala je da se ne bave tim poslom, jer ga nisu ni razumjeli, piše Raport.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Siniši Šušiću niko neće ukrasti obuću, nosi broj 56: Kesa na šuplje cipele i put škole

Tridesetdevetogodišnji Siniša Šušić iz Ljubinja je čovjek s najvećim stopalima u Hercegovini,…

Gotovo svi veći njemački mediji pišu o BiH: Ništa dobro nije u pitanju

Mediji na njemačkom izražavaju zabrinutost zbog stanja u BiH, ukazuju na vanjskopolitičke…

Sladić najavio jaču promjenu vremena: Šta nas očekuje iduće sedmice?

Danas će, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni po kotlinama i…