ZDRAVLJE

Upala oka od propuha – koji su simptomi i kako ju liječiti?Propuh je svima od malih nogu dobro poznat kao “veliki neprijatelj” od kojeg ćemo se prehladiti. No, što kada se pojavi upala oka od propuha?

Kada se pojavi upala oka od propuha, prepoznat ćete je tako što će vam oko nateći, a pojavit će se i neki od ovih simptoma: 

Uzrok upali oka može biti i dugotrajno izlaganje suhom i hladnom zraku ili propuhu. Ako je oko duže izloženo na zraku ono može dovesti do iritacije i sušenja oka, a zbog nedostatka očne vodice dolazi do upale. Kao što nije dobro biti dugo izložen suhom i hladnom zraku tako nije dobro ni previše izlaganja na suncu koje također može dovesti do upale.

Upala oka tj. konjunktivitis ako je uzrokovan određenom iritacijom (prašina, kontaktne leće i sl.) naziva se upalni konjunktivitis. Postoji i alergijski konjunktivitis, a on nastaje jer je nešto u zraku izazvalo alergijsku reakciju koja je na kraju dovela do upale oka.

Na koji će se način liječiti upala oka prije svega ovisi o uzročniku zbog kojeg je upala nastala. Ako je upala blaga i ne boli previše možete uvijek probati nanijeti topli oblog od kamilice ili zelenog čaja. Također, ako nosite kontaktne leće bilo bi dobro ne nositi ih dok se upala ne smiri.

Vrećicu čaja stavite u vruću vodu i kada se dovoljno rashladi da ju možete dirati, iscijedite je i stavite na zatvoreno, upaljeno oko. Oblog se u prosjeku treba držati par puta dnevno po 15 minuta. U slučaju da se bol i upala ne smiruju, obavezno se obratite oftalmologu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top