ZDRAVLJE

UNIŠTAVAJU VAM ZUBE, A NISU NI KAFA, NI SLATKIŠI: NIKAD NE BISTE REKLI DA OVE ZDRAVE NAMIRNICE USTVARI TOLIKO ŠTETENikada ne biste pomislili da ove namirnice utiču loše na vaše zube.

Iako mnogi spominju slatkiše, kafu i cigare kao nešto što najviše šteti vašim zubima, istraživanja pokazuju da i određene zdrave namirnice mogu da unište vaš besprijekoran osmijeh.

Iako ove zdrave namirnice mogu da pomognu pri mnogim zdravstvenim problemima, ali s druge strane nisu baš zdrave za vase zube.

Crni čaj

Crno vino, čaj i kafa mogu da ostave crne mrlje, ali najviše crne mrlje na zubima ostavlja crni čaj.

Citrusno voće

Sok od limuna prouzrokuje velika oštećenja vaših zuba, zajedno sa grejpfrutom i sokom od narandže i zbog toga obavezno nakon konzumacije isperite usta.

Biljni čaj

Čaj ima isključivo zdravstvenu korist, ali mnogo čaja može da ošteti vaše zube. Crni čaj i biljni čaj prouzrokuju eroziju. Ipak, nema potrebe da se odričete čaja. Samo se posavjetujte sa vašim stomatologom ako ste zabrinuti.

Suho voće

Suho voće je dvostruka stomatološka katastrofa zbog velike koncentracije šećera i ljepljivosti. Izbjegavajte da ga jedete kao užinu, a najbolje je da ga miješate u salate.

I zlatno pravilo za vaše zube je svakako da konzumirate svježe voće.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top