MAGAZIN

Umro legendarni režiser Jean-Luc Godard: Bio je ikona francuskog Novog vala poznat po svom nepokolebljivom radikalizmuGodard je tokom 1960-ih godina snimio niz zapaženih filmova kao što su “Žena je žena”, “Prijezir” i “Alphaville”

Najpoznatiji po svom ikonoklastičkom, naizgled improviziranom stilu snimanja, kao i nepokolebljivom radikalizmu, Godard je ostavio trag nizom sve više politiziranih filmova u 1960-ima, prije nego što je posljednjih godina uživao u nevjerojatnom oživljavanju karijere, s filmovima kao što su Film Socialisme i Goodbye jeziku dok je eksperimentirao s digitalnom tehnologijom.

Rođen u Parizu 1930., Godard je odrastao i išao u školu u Nyonu, na obalama Ženevskog jezera u Švicarskoj. Nakon što se nakon završetka školovanja 1949. godine vratio u Pariz, Godard je pronašao prirodno stanište u intelektualnim “kino-klubovima” koji su procvjetali u glavnom gradu Francuske nakon rata i bili izvor francuskog novog vala.

Ubrzo je upoznao filmskog kritičara Andrea Bazina te redatelje Françoisa Truffauta, Claudea Chabrola i Jacquesa Rivettea te počeo pisati kritike za nove filmske časopise poput Bazinovog Cahiers du Cinema.

Godard je u svojim tekstovima branio tradicionalne holivudske filmove te hvalio redatelje poput Howarda Hawksa i Otta Premingera. Francuz je hvalospjevima obasuo glumca Humphreyja Bogarta, što se kasnije vidjelo u njegovom najpoznatijem filmu “Do posljednjeg daha” koji je izašao 1960. godine.

Godard ga je snimio na ulicama Pariza, a koristio je vrlo malo umjetne rasvjete. Scenarij filma mijenjao se svakog dana. Glavni glumac filma Jean Paul Belmondo postao je velika zvijezda upravo zahvaljujući tom filmu, a Godard je na filmskom festivalu u Berlinu nagrađen za režiju.

Godard je tokom 1960-ih godina snimio niz zapaženih filmova kao što su “Žena je žena”, “Prijezir” i “Alphaville”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top