ZDRAVLJE

UMORNI STE, LOŠE SPAVATE, OPADA VAM KOSA? UZROK MOŽE BITI JEDAN ČEST PROBLEMVitamin D je vitamin topiv u mastima neophodan za zdravlje. Održava vaše kosti jakima, može poboljšati vaše mentalno zdravlje i pomaže vam da spavate.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, gotovo 1 od 4 odrasle osobe u SAD pati od nedostatka vitamina D. Simptomi ovise o ozbiljnosti nedostatka i o zdravlju osobe.

Nedostatak vitamina D postao je češći posljednjih godina. Univerzitetski zdravstveni centar povremeno radi pretrage na ovo stanje kod pacijenata koji se bore s umorom, simptomima depresije i problemima s kostima.

Zdravstveni centar Sarah Wallingford iz Pennsylvanije podijelio je informacije o tome kako izgleda nedostatak vitamina D – i tri načina kako ga prevladati.

SIMPTOMI KADA JE VITAMIN D NIZAK

Većina ljudi s nedostatkom vitamina D je asimptomatska. No, ako ste iscrpljeni, bole vas kosti, imate slabost mišića ili promjene raspoloženja, to je pokazatelj da u vašem tijelu nešto nije normalno.

Simptomi nedostatka vitamina D mogu uključivati:

Umor

Loš san

Bol u kostima

Depresija ili osjećaj tuge

Gubitak kose

Slabost mišića

Gubitak apetita

Oslabljen imunitet

Blijeda koža

Ako često primjećujete ove simptome, najbolje bi bilo da posjetite ljekara, koji može napraviti određene analize na temelju kojih će utvrditi koliko vitamina D imate u organizmu.

Vitamin D najbolje je dobiti iz hrane, a ovih 5 namirnica prirodno je bogato ovim važnim vitaminom:

Masna riba kao što su losos, pastrmka, tuna i skuša

Konzervirana riba kao što su haringe i sardine

Žumance

Goveđa jetra

Riblja jetra

Budući da u prehrani nema puno namirnica koje su prirodno bogate vitaminom D, mogu se i trebaju koristiti drugi proizvodi koji su obogaćeni vitaminom D. Uvijek provjerite etiketu hrane kako biste bili sigurni da sadrži ili je dodan ovaj važan vitamin.

Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, pa ga pokušajte unijeti dovoljno u ljetnim mjesecima, ali budite oprezni jer sunce više nije bezopasno. Sunčajte se rano ujutro ili neposredno prije zalaska sunca i tako ćete unijeti dovoljnu količinu vitamina D, a nećete biti izloženi štetnom djelovanju ultraljubičastih zraka.

U zimskim mjesecima, kada nema toliko sunca, vitamin D pokušajte unositi hranom i dodacima prehrani, poput AD kapi koje se često daju bebama nakon rođenja.

Vitamin D ima dva glavna oblika: D2 i D3. Obje vrste možete apsorbirati u svoje tijelo. Međutim, istraživanja su pokazala da vitamin D3 podiže razinu ovog vitamina učinkovitije nego vitamin D2. Iz tog razloga, Wallingford preporučuje dodatke prehrani bez recepta koji sadrže vitamin D3 ili uzimanje dodatka ulja jetre bakalara.

Preporučeni prehrambeni unos vitamina D za mlade odrasle osobe je 600 međunarodnih jedinica. Vaš ljekar može propisati dozu vitamina D na recept ako su vaše razine vrlo niske.

Da. Suplementacija vitaminom D ne uzrokuje mnoge nuspojave u preporučenim dozama. Ono što ne koristite, vaše tijelo obično izlučuje putem urina, pa je teško predozirati se vitaminom D osim ako ne uzimate velike doze.

Ekstremno visok nivo vitamina D je štetan i može uzrokovati mučninu, povraćanje, smetenost, pretjeranu žeđ i bubrežne kamence. Dodaci vitamina D mogu stupiti u interakciju s određenim lijekovima, stoga se posavjetujte sa svojim ljekarom prije uzimanja ijednog.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top