BIH

“Umalo da dobijem srčani zbog kredita. Stvarno sam mislio da je greška, ali nije”: Građaninu BiH povećana rata za čak 120 KM– Nema više jefitnog novca na tržištu – poručuju ekonomisti, dok građani, uglavnom oni koji su na početku otplate kredita, strahuju šta će dalje da bude.

– Malo je falilo da dobijem srčani udar kada sam vidio koliko mi je banka povećala mjesečnu ratu za kredit. Čak 120 KM! Stvarno sam mislio da je greška, ali nije – ovo za Srpskainfo kaže jedan Banjalučanin koji četvrtu godinu otplaćuje stambeni kredit.

– Rata mi je bila 501 KM. Nakon prvog usklađivanja sa EURIBOR-om, rata od avgusta prošle godine je povećana za 12 KM. Dakle, proteklih šest mjeseci sam plaćao 513 KM, a od 1. januara ću da plaćam 639 KM – objašnjava ovaj Banjalučanin.

To je veliki udar na njegov kućni budžet, jer mu je plata ista i nije povećana ni tokom prošle godine.

U slučaju ovog Banjalučanina, koji ima ugovor sa bankom o stambenom kreditu na ukupan iznos od 100.000 KM sa rokom otplate od 25 godina, radi se o ponovnom usklađivanju kamate sa šestomjesečnim EURIBOR-om. Svaki kredit sa promjenjivom kamatnom stopom usklađuje se sa EURIBOR-om, odnosno tako je definisano ugovorima između banke i klijenata.

EURIBOR je u proteklih šest mjeseci imao rast veći od dva odsto. Sada je 2,693 odsto, a prije šest mjeseci je bio 0,238 odsto.

EURIBOR je jedno vrijeme, od 2015. godine pa sve do jula prošle godine bio u padu i čak je imao negativnu stopu.

Zbog inflacije je došlo do rasta, odnosno nakon što je Evrospka centralna banka počela da povećava referentnu kamatnu stopu u pokušaju da obuzdaju inflaciju.

– Nema više jefitnog novca na tržištu – poručuju ekonomisti, dok građani, uglavnom oni koji su na početku otplate kredita, strahuju šta će dalje da bude.

– Sada od plate bukvalno mogu samo da plaćam račune i da se hranim. Ništa više ne mogu – poručuje Banjalučanin kojem je rata kredita povećana za 120 KM.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top