BIH

Ukrajinska vojska oslobodila veoma važan grad, Rusi potvrdili da se povlače“Ukrajinske snage ulaze u Liman u regiji Donjecka”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na Twitteru.

Liman se nalazi u regiji Donjeck, koju je Moskva anektirala u petak, ali nije u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa

Ukrajinski vojnici ušli su u subotu u grad Liman, važno željezničko čvorište u istočnoj Ukrajini pod kontrolom ruskih vojnih snaga, priopćila je ukrajinska vojska.

“Ukrajinske snage ulaze u Liman u regiji Donjecka”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na Twitteru.

U jednominutnom videu koji prati poruku vide se dva ukrajinska vojnika kako mašu, a potom vješaju svijetloplavo-žutu državnu zastavu pokraj natpisa Liman pred ulazom u grad.

“Razvijamo svoju nacionalnu zastavu i postavljamo je na vlastitu teritoriu. Liman će uvijek biti dio Ukrajine”, rekao je jedan od dvojice vojnika.

Nešto ranije u subotu ukrajinska vojska je objavila da je “okružila” nekoliko hiljada ruskih vojnika u u ovome gradu regije Donjeck, koju su Rusi anektirali u petak.

Guverner susjedne regije Lugansk, Sergij Gaidai ruskim vojnicima u Limanu ponudio je tri opcije: “mogu pobjeći, zajedno umrijeti ili se predati”.

Liman se nalazi u regiji Donjeck, koju je Moskva anektirala u petak, ali nije u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa.

Gubitak Limana značio bi još jedan neuspjeh za rusku vojsku nakon što je od početka septembea i pokretanja protuofenzive Kijeva u južnoj i istočnoj Ukrajini pretrpjela nekoliko vojnih neuspjeha.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je povuklo ruske trupe iz strateškog grada Limana u istočnoj Ukrajini.

“Zbog prijetnje opkoljavanja savezničke trupe povučene su iz Krasnog Limana na bolje položaje”, navodi se, a citirale su ruske državne novinske agencije.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top