Kolekcionar iz Srbije Stojan Matić je Bosni i Hercegovini (BiH) vratio umjetnička djela neprocjenjive vrijednosti, skoro 30 godina nakon rata i raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) u kojoj su bile i Srbija i BiH.

Vraćena kolekcija umjetničkih djela slovenskog slikara i akademika Božidara Jakca nastala je tokom Drugog svjetskog rata u vrijeme dok je taj slikar bio član partizanskog pokreta, te nakon oslobođenja od fašizma, u vrijeme komunističke Jugoslavije.

Radi se o 32 slike, među kojima su i poznati Jakčevi portreti predsjednika komunističke Jugoslavije Josipa Broza Tita, nastali tokom Drugog svjetskog rata.

Sedamdesetpetogodišnji kolekcionar Stojan slike je vratio Muzeju Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu. Slike su ukradene iz tog muzeja tokom rata devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon raspada SFRJ.

Stojan, inače iz okoline Kovina u Vojvodini, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ukradene slike Božidara Jakca kupio prije 28 godina na tržnici u Beču, gdje je u to vrijeme stanovao.

‘Kupio sam slike na buvljaku’
“To je bio kraj 1992. Ili početak 1993. godine (prve godine rata u BiH, op.a). Kolekcionar sam, pa ljudi svašta nude i to se pročuje. Javljeno mi je telefonskim pozivom da na buvljaku ima nešto što bi me moglo zanimati i da je to ukradeno iz muzeja u Jajcu. Rečeno mi je da spremim novac i da dođem”, prisjeća se Matić.

Po dolasku na bečku tržnicu, na jednom od štandova dočekao ga je prodavač koji mu je predao kartonsku mapu, koja se do tada nalazila ispod stola.

“Kad sam došao u stan, video sam šta sam kupio. Neprimereno je da kažem koliko sam to platio. Platio sam, jer sam želeo to da imam. Mogao sam to da prodam ili menjam za druge stvari, ali sam znao da slike trebam da vratim čim se rat smiri”, ističe Matić.

Ne znajući kome da se obrati, Matić je prije tri godine stupio u kontakt sa poznatim bosanskohercegovačkim glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem, zatraživši pomoć da vrati slike u Jajce.

“I tako je Jakac iz Beča završio u BiH. Nije me zanimao novac, pet para nisam tražio. Bilo me je sramota. Imaš neke ideale, nešto sveto u sebi, što se ne meri s novcem. Neizmerno mi je bilo važno da vratim slike i da na neki način, koliko-toliko, skinem prokletstvo i sa svoga naroda i Srbije. Opredelilo me to da ono što je opljačkano, i u moje ime, vratim tamo gde pripada”, kaže kolekcionar.

Iz Muzeja u Jajcu nestalo 90 posto eksponata
Muzej u Jajcu posvećen je Drugom zasjedanju AVNOJ-a održanom 29. i 30. novembra 1943. godine, jednom od tri zasjedanja ovog privremenog tijela koje je postavilo temelje komunističke Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata.

Muzej je osnovan je 1953. godine, kao centralna muzejska institucija memorijalnog tipa u bivšoj Jugoslaviji. Za vrijeme rata devedesetih godina zgrada u kojoj je održano zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu bila je devastirana, a većina muzejske građe opljačkana. Muzej je ponovo otvoren 2007. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…