Prema novom istraživanju, doručkovanje do sedam sati moglo bi produžiti životni vijek.

Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje kasno navečer remeti unutarnji sat tijela i povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. No, tek nekoliko studija se bavilo pitanjem ima li vrijeme doručka sličan utjecaj. Stoga su naučnici sa Univerziteta New York poželjeli otkriti je li vrijeme prvog obroka u danu povezano s dugovječnošću.

U tu svrhu pratili su više od 34.000 Amerikanaca starijih od 40 godina tokom nekoliko desetljeća. Volonteri su bilježili vrijeme obroka, a naučnici su ih tokom studije uspoređivali sa stopama smrtnosti.

Rezultati, objavljeni u Journal of Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6:00 i 7:00 sati imali šest posto manje šanse da će prerano umrijeti od teških bolesti poput srčanih bolesti ili raka od onih koji su redovno doručkovali u osam ujutro, kao i 12 posto manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutro.

Smatra se da preskakanje doručka ili kasno jedenje narušava tjelesni “sat za prehranu” – unutarnje programiranje koje kontrolira oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput inzulina. Ovaj hormon pomaže u sagorijevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima. Jedenje kasnije može značiti da tijelo postupno proizvodi manje inzulina i povećava nivo glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Saznajte da li ste pod velikim stresom uz pomoć jednostavnog trika

Premda su naši mozgovi ”snažni” i moćni, objašnjavaju naučnici, istovremenu su i…