ZDRAVLJE

UKOLIKO OVO NE RADITE MINIMUM DVA PUTA SEDMIČNO, NE PIŠE VAM SE DOBRO: PUŠAČI POSEBNO OBRATITE PAŽNJU, RIZIČNI STEZbog brzine života, poslova, stresa često nemamo vremena da oslušamo svoje potrebe, niti ubacimo nove rutine koje bi nam olakšale svakodnevnicu.

Jedna od takvih stvari, definitivno je redovna fizička aktivnost, koja ne samo da je dobra za našu liniju, već i za opšte zdravstveno stanje.

Mnogima je prepreka za ostvarivanje svih blagodeti vježbanja dugačak pušački staž. Pušači se zamaraju brže, a dugoročno konzumiranje cigareta dovodi do smanjenja kiseonika u krvi, samim tim srce i pluća moraju više da rade što je posebno primjetno kod napornijeg treninga, pa ga mnogi pušači naprosto izbjegavaju. Time se jedna loša navika samo nadovezuje na drugu i onda oni kojima je posebno važno da čuvaju zdravlje ostaju i bez fizičke aktivnosti koja je ključan faktor za dobrobit našeg organizma.

Najbolja odluka koju svaki pušač može da donese je da istog trenutka ugasi cigaretu i više je nikada ne „zapali“. Ipak, da je to lakše reći nego učiniti svjedoči i brojka od više od milijardu pušača, koliko ih trenutno ima na svijetu, a većina njih je manje ili više svjesna opasnosti ove loše navike.

Zbog toga je važno da punoljetni pušači koji ne žele da se odreknu duhana i nikotina, ali bi htjeli da smanje rizike po svoje zdravlje, znaju da bolje alternative postoje. To su naučno provjereni uređaji koji, kada se koriste, ne sagorijevaju duhan i ne oslobađaju duhanski dim za koji se zna da je glavni krivac za bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Bilo da je pušač ili ne, prosječnoj odrasloj osobi preporučuje se najmanje 150 minuta umjerenog kardio vježbanja svake sedmice. To otprilike znači da je dovoljno odvojiti samo dvadesetak minuta dnevno za šetnje, brzo hodanje, vožnju bicikla ili trčanje. Onima koji preferiraju intenzivnije vježbe, 75 minuta treninga također može doneti značajne koristi njihovom zdravlju.

Ipak, osobama koje do sada nisu bile pretjerano fizički aktivne, savjet je da ne pokušavaju odjednom da postignu nevjerovatne sportske podvige. Počnite polako, prilagodite treninge svojim sposobnostima i postepeno povećavajte intenzitet vježbi. Možda ne bi bilo loše da pronađete društvo za vježbanje, kako biste se međusobno motivisali.

Zapamtite, vaša budućnost zavisi od vaših odluka i promjene loših navika već danas. Krenite odmah, vaše tijelo će vam biti zahvalno!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top