BIH

Udruženja predaju krivičnu prijavu zbog obilježavanja 9. januara, idu i Forti i SchmidtuPredstavnici boračkih udruženja i udruženja civilnog društva u ponedjeljak će predati krivičnu prijavu zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, narušavanja i podrivanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine te zbog protuzakonitog organiziranja provokativne militarističke parade i promoviranja retorike podjela i mržnje od strane aktuelnih autoriteta bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Ovo je saopćeno danas iz Udruženja “Žene borci 1992-1995” Kantona Sarajevo.

– Obilježavanje dana manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS predstavlja slavljenje osuđenih ratnih zločinaca i njihovih zločina, a posebno nedopustivo veličanje ratnog zločina genocida, što nedvojbeno predstavlja kršenje odredaba krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine – navedeno je u saopćenju.

Najavili su da će krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predati njeni potpisnici i autori u ponedjeljak u 10.30 sati, a u 12.01 sati će je predati, kako su naveli, onima koji su mogli učiniti više, a nisu, odnosno premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti i visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

Za ponedjeljak, 9. januara, povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a, najavljen je defile organizacionih jedinica MUP-a RS-a u Lukavici uz druge svečanosti.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top