ZDRAVLJE

‘UBICA’ APETITA I KILOGRAMA: OVAJ ZAČIN NUDI PUNO VIŠE OD PIKANTNOG UKUSAČili, kod nas poznat i kao mljevena i tucana paprika, nudi puno više od pikantnog okusa.

Ovaj ljuti sastojak sadrži kapsaicin, koji vam može pomoći da skinete višak kilograma.

Ljute papričice, a naročito jedinjenje kapsaicin koje se nalazi u njima, povezuju se s potencijalnim koristima za mršavljenje izjavio je dr Suni Patel.

Prema ovom ljekaru, popularni začin ovom procesu doprinosi sljedećim mehanizmima:

Ubrzava metabolizam

Pokazalo se da kapsaicin ubrzava metabolizam podizanjem tjelesne temperature i izazivanjem termogeneze, što se odnosi na proces proizvodnje topline u tijelu.

Suzbija apetit

Ovaj ljekar je objasnio da čili može stimulisati receptore u ustima i želucu, što dovodi do osjećaja sitosti i smanjene gladi.

Izaziva oksidaciju masti

Pokazalo se da kapsaicin izaziva oksidaciju masti, podstičući tijelo da koristi skladištenu mast kao izvor energije. To bi potencijalno moglo doprinijeti gubitku težine smanjenjem skladištene masti i potsticanjem sagorjevanja masti.

Reguliše nivo šećera u krvi

Dr. Patel objasnio je da su neke studije pokazale da kapsaicin može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i poboljšati osjetljivost na insulin.

Ipak, imajte na umu da su efekti čilija na mršavljenje relativno skromni. Drugim riječima, bez zdrave i uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti, teško da ćete vidjeti značajne rezultate.

(Index.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top