BIH

U zemljotresu u Turskoj smrtno stradao sarajevski student IsmailInformaciju o njegovoj smrti potvrdili su na stranici IUS-a.

Među hiljadama žrtava poginulih u zemljotresu na jugu Turske nalazi se i Ismail Kirisci, mladić iz truskog grada Hataya, koji je studirao na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Informaciju o Kiriscijevoj smrti potvrdili su na stranici IUS-a.

“S dubokom tugom obavještavamo vas da je naš učenik Ismail Kirisci smrtno stradao u strašnom zemljotresu u Turskoj. Naša iskreno saučešće Ismailovoj porodici i prijateljima. Također izražavamo najdublje saučešće svim ostalim porodicama i prijateljima koji su izgubili svoje voljene u ovoj tragediji koja je pogodila Turkiye i Siriju”, navedeno je na stranici IUS-a.

U komentarima ispod posta od Kiriscija su se oprostile brojne kolege, prijatelji i poznanici.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele, dok je broj mrtvih duž tursko-sirijske granice veći od 11.000. Očekuje se da će ti brojevi rasti kako se spasilački napori multinacionalnih spasilačkih timova ubrzavaju usred ledenih i olujnih vremenskih uslova. Više desetina hiljada ljudi je povrijeđeno. Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici odobrilo je milion KM za pomoć Turskoj.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top