ZDRAVLJE

U vašim očima mogu se vidjeti znaci opake bolesti: Evo na što trebate obratiti pažnjuNaučnici su primijetili da način na koji osoba gleda može ukazivati na moguće probleme sa sluhom. Obično se kada liječnik provjerava sluh, prvo pregleda uši. Međutim, istraživači iz Kanade tvrde da su možda pronašli alternativan način za ranu dijagnozu problema sa sluhom.

Neuronaučnik dr. Bjorn Herman sa Univerziteta u Torontu pratio je pokrete očiju ljudi dok su slušali govor druge osobe i identificirao znakove poteškoća sa sluhom. Što se osoba više trudi čuti, to će pažljivije pratiti govor.

– Sljedeći koraci u istraživanju trebali bi razmotriti mogućnost da pokreti očiju ukazuju na probleme sa sluhom kod starijih osoba, jer bi taj pristup mogao biti od velike koristi, izjavio je dr. Bjorn.

Rezultati istraživanja provedenog na 23 mlade osobe objavljeni su u časopisu “Journal of Neuroscience”. Inače, gubitak sluha je čest problem, osobito kako starimo. Uobičajeni znakovi gubitka sluha uključuju teškoće u razumijevanju drugih, traženje da se rečenice ponove, slušanje televizije ili glazbe na preglasnoj razini te teškoće u vođenju telefonskih razgovora i održavanju razgovora, što može rezultirati osjećajem umora ili stresa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top