VIJESTI

U STOCKHOLMU PREDSTAVLJEN RAD PRVOG UDRUŽENJA BH. PRIVREDNIKA U ŠVEDSKOJ


Inače, ovo udruženje nastalo je inicijativom ambasadorice Elvire Dilberović, koja je na ideji i realizaciji osnivanja ovoga društva radila proteklih godinu i po. 

Sam proces registracije, u skladu sa švedskim zakonom, završen je u julu 2022. godine. Na osnivačkoj skupštini, na kojoj je prisustvovalo preko dvadeset bh. privrednika, imenovan je Upravni odbor Udruženja, kojeg čine četiri člana i predsjednik. Za predsjednika je izabran Nazif Hasanović.

U sklopu programa, Hasanović je izložio misiju i viziju Udruženja, naglasivši da ih je osmislila  ambasadorica BiH u Švedskoj Elvira Dilberović. Fokus rada Udruženja zasniva se na umrežavanju bh. privrednika i privrednih subjekata u Švedskoj, intenzivnoj saradnji sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine, te na privlačenju investicija iz Švedske u BiH, kako bh. privrednika, tako i švedskih ulagača.

Prezentaciji BHNS su prisustvovale zvanice iz političkog i privrednog miljea Kraljevine Švedske, a u okviru programa linkom su se uključili direktor Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, Kerim Balić, mladi uspješni poduzetnik, Binella Nezić Vannesjo, uspješna Bosanka u K. Švedskoj, te poznata bh. modna dizajnerica Belma Tvico sa online modnom revijom.

Prisutne je oduševilo izlaganje mladog poduzetnika Balića, koji je sa samo 27 godina uspio pokrenuti sada već respektabilnu IT kompaniju u BiH, te angažirati mlade ljude iz cijele zemlje. Binella Nezić Vannesjo je također predstavila svoju  firmu. Ona je iz ratnog Sarajeva stigla u Švedsku i trenutno sa suprugom vodi jednu od najuspješnijih kompanija u ovoj zemlji, u čijim se pogonima proizvode dijelovi za industrijske gigante poput Volva i Scanie.

Događaj je imao i humanitarni karakter. Naime, Silva Memić, predsjednica Udruženja Our kids/Naša djeca/Vara barn, koje se godinama zalaže za pomoć i prava djece sa poteškoćama u razvoju i djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini, a koje djeluje u Velikoj Britaniji, Kraljevini Švedskoj i Bosni i Hercegovini, prezentirala je rad Udruženja, a zvanice su imale priliku donirati sredstva.                      

Na kraju večeri, ambasadorica Dilberović uručila je zahvalnice zaslužnim kompanijama i pojedincima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top