U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 4276 novih zaraza koronavirusom, uz 17 preminulih među oboljelima, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), a epidemiolozi stanje ocjenjuju sve lošijim i smatraju da su potrebne nove mjere.

Uz 10.046 testiranja potvrđeno je 4276 infekcija, a pozitivno je bilo 42,6 posto testova, podaci su NIJZ-a.

Udio pozitivnih je manji nego prethodni dan kad je bio pozitivan svaki drugi test, no stanje je i dalje vrlo ozbiljno, a vrhunac širenja zaraza u ovom valu očekuje se sredinom iduće sedmice.

Hospitalizacije će po prognozama i dalje rasti, upozoravaju epidemiolozi koji će, kako se očekuje, tokom dana vladi predložiti nove mjere.

Među prijedlozima su dodatne restrikcije za uslužne djelatnosti, nastava na fakultetima na daljinu, osim za vježbe, a i preporuka poslodavcima da što više ljudi koji to mogu radi od kuće, potvrdila je za medije infektologinja Mateja Logar koja vodi vladin tim za covid-19.

Slovenske bolnice i dalje su na krajnjem rubu mogućih kapaciteta za covid bolesnike.

Potvrđeno je da je pomoć jedne svoje medicinske ekipe bolnici u Šempeteru ponudila Italija, u kojoj je epidemiološko stanje dosta bolje, no u ministarstvu zdravstva kažu da još nije ništa definitivno dogovoreno.

Sedmodnevni prosjek zaraza po zadnjim se podacima povećao na 3270 slučajeva, visoka je i 14-dnevna incidencija i iznosi 2195 zaraza na 100.000 stanovnika, a ukupan broj cijepljenih uprkos nešto povećanom interesu zadnjih dana nije prešao 53,7 posto.

Ovog je mjeseca do sada od posljedica covida-19 umrlo 230 pacijenata, a od početka epidemije preminulo ih je 4975, službeni je podatak ministarstva zdravstva, prenosi Hina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Za Novalićev zakon nema potrebne većine: Novi porezi za građane FBiH neće (još) biti usvojeni

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…