Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 642 uzorka.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavilo 159 osoba. Jedna osoba je preminula od posljedica ove infekcije.

Trenutno su na bolničkom liječenju 154 pacijenta, od kojih su 142 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post Covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 15,58 posto.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 83 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 71. Na respiratoru je 10 osoba, a isti broj pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Devet osoba koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.389 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.618 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 63.517 osoba zaraženih koronavirusom, te 60.648 izliječenih.

– U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 146, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 242 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 372 pacijenta, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 697 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 360 poziva, a obavljeno je i 225 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. U toku proteklog dana, date su ukupno 372 doze vakcina, i to samo u Zetri.

Od danas, 1. novembra 2021. godine, imunizacija stanovništva neće se obavljati više na Zetri nego u domovima zdravlja na području svih devet općina Kanton Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Nakon gostovanja na FACE-u objavljene kompromitirajuće fotografije: Ana Jež i Dalibor Pavlović u zagrljaju…

Na pojedinim fotografijama nalaze se Ana Jež i Dalibor Pavlović, a prema…

Po 100 KM za penzionere sa najnižom penzijom

Penzioneri sa područja Bijeljine, koji primaju najnižu penziju, dobiće po 100 KM…

Ejub Ganić poručio: Mladi, ne žurite sa odlaskom iz Bosne

Mi možemo ovu zemlju preporoditi! Zamolio bih mlade da izađu na izbore,…

Objavljeno koliko je u FBiH zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika

Prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih u Federaciji prema prebivalištu zaposlenika…