U priču o nestanku kineske teniserke Shuai Peng uključili su se Ujedinjene nacije i Bijela kuća, koji zahtijevaju od kineske vlade dokaze o dobrobiti nekad najbolje svjetske igračice parova.

UN je tražio i pokretanje istrage o silovanju za koje je Peng početkom mjeseca optužila bivšeg zamjenika kineskog premijera Zhanga Gaolija, nakon čega više nije viđena u javnosti.

Nedugo nakon UN-ova zahtjeva China Global Television Network objavio je fotografije Peng, koje je ona navodno u petak stavila na profil na društvenoj mreži WeChat, ali ni to nije razuvjerilo ljude zabrinute za njenu sigurnost.

CGTN je objavio i e-mail koji je poslan u ured WTA-a, u kojem Peng kaže da je dobro, da se odmara kod kuće, da su navodne optužbe o silovanju neistinite, te moli da je se ubuduće kontaktira prije objave takvih vijesti.

S obzirom na to kako Kina tretira neposlušne građane koji izazivaju kontraverze, neutralni posmatrači nisu uvjereni da je Peng pismo sročila i poslala slobodnom voljom, kao ni da ga je ona uopće napisala.

Novinar CGTN-a Shen Shiwei objavio je tri fotografije koje je Peng objavila, a njena prijateljica podijelila na društvenoj mreži WeChat. Na fotografijama se teniserka kod kuće igra s mačkom i pozira s plišanim igračkama. Ali nema nikakvih dokaza o tome kad su fotografije nastale ni pod kojim okolnostima. Analitičari ozbiljno sumnjaju u njihovu autentičnost.

Izvršni direktor WTA-a Steve Simon već je najavio prekid saradnje s Kinom i oduzimanje svih turnira pod ingerencijom WTA-a ako se čvrsto ne dokaže da je Peng dobro. Kineski Shenzhen trebao bi biti domaćin WTA Finala sve do 2028., a ove je godine zbog pandemije premješten u meksičku Guadalajaru. U Kini se igra ukupno 10 WTA-ovih turnira godišnje.

Udruženje profesionalnih tenisera ATP također zahtijeva razjašnjenje situacije.

“Razvoj slučaja Peng posljednjih je dana vrlo uznemirujući. Njena sigurnost naš je prioritet i želimo da se situacija razjasni. Ključno je da dobijemo priliku za direktnu komunikaciju”, izjavio je izvršni predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi.

Podršku WTA-u dali su Novak Đoković, brojne teniserke, teniski i sportski savezi raznih zemalja te feministička udruženja. Na tu se temu oglasila i japanska teniserka Naomi Osaka, no i njen je profil na kineskoj društvenoj mreži Weibo cenzurisan te je na njemu onemogućeno ostavljanje komentara, javlja Guardian.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…