Nekontrolisano širenje koronavirusa u Tuzlanskom kantonu i dalje se nastavlja. Za tri i po mjeseca u ovoj regiji preminulo je čak 316 pozitivnih osoba, a njih 90 posto nije bilo vakcinisano. Stanje je zabrinjavajuće i u školama, gdje je sve više pozitivnih.

Nadležni u Tuzlanskom kantonu i dalje nisu zadovoljni odzivom građana na vakcinaciju protiv koronavirusa. Shodno posljednjem presjeku u ovom kantonu 29,64 posto građana starijih od 18 godina primilo je prvu dozu vakcine, dok je potpuno imunizirano njih 25,58 posto. Također, u Tuzlanskom kantonu počela je primjena i treće doze, a njom je vakcinisano 0,05 posto osoba.

Kantonalno ministarstvo zdravstva kreiralo je i informaciju o epidemiološkoj situaciji od 1. augusta do 14. novembra ove godine, a kako je istaknuto, u navedenom periodu u zdravstvenim ustanovama prikupljena su 33.602 uzorka za obradu PCR metodom.

“Od toga je kod 7.347 uzoraka potvrđen novi SARS-CoV-2 virus. U odnosu na evidentirane rezultate PCR testiranja, evidentno je usložnjavanje epidemiološke situacije početkom septembra. Prikazano epidemiološko stanje ukazuje na to da se nakon skoka procenta pozitivnih uzoraka u trećoj sedmici septembra u naredne dvije sedmice situacija blago stabilizirala, ali da je početak oktobra donio novo pogoršanje epidemiološke situacije, što ukazuje na povećanu lokalnu transmisiju. Takav trend zadržao se do kraja navedenog perioda”, piše u informaciji.

U ovom periodu 995 osoba je trebalo bolničko liječenje, a preminulo je njih 316.

“Na osnovu podataka tuzlanskog UKC-a, vidljivo je da 90 posto umrlih nije bilo vakcinisano. Prisustvo više hroničnih bolesti je takođe jedan od faktora koji direktno utječu na smrtni ishod”, navodi se u informaciji u kojoj je naglašeno da je smrtni ishod u 84 posto slučajeva registriran u dobnoj skupini starijih od 65 godina.

Kada je riječ o obrazovnom sistemu, u osnovnim školama se 545 učenika nalazi u izolaciji zbog covida-19.

“Kod 145 učenika osnovnih škola je potvrđen covid-19, što je 0,39 posto od ukupnog broja učenika. Covid-19 je prebolovalo 207 učenika osnovnih škola. U srednjim školama je 261 učenik u izolaciji, a kod njih 109 je potvrđena zaraza, što je 0,75 posto od ukupnog broja učenika. Covid-19 su prebolovala 544 učenika srednjih škola. Od ukupnog broja nastavnog osoblja u školi je trenutno registrirano 1,50 posto pozitivnih (75). Covid-19 su prebolovala 622 nastavnika, dok ih je u izolaciji 77”, istaknuto je.

Na području Tuzlanskog kantona do sada je aplicirano 200.110 doza vakcina, od čega je 107.311 osoba vakcinisano prvom dozom, 92.626 osoba vakcinisano je objema dozama, dok su 173 osobe primile i treću dozu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…