Narodna skupština RS razmotrila je sinoć Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju RS za 2022. godinu kojim se odobrava dugoročno zaduživanje RS-a za tu godinu u maksimalnom iznosu do 611 miliona KM.

Ovom odlukom propisan je maksimalni iznos sredstava za dugoročno zaduženje RS-a za 2022. godinu.

– Potrebna sredstva mogu se pribaviti emisijom obveznica na domaćem ili na međunarodnom finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada – rekla je ministrica finansija RS-a Zora Vidović, obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini.

Vidović je rekla da je 30. septembra 2021. godine dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 6,093 milijarde KM, odnosno 52,5 posto BDP-a. Ona je dodala da na tom planu da je javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosio 5,014 milijardi KM ili 43,2 posto BDP-a, te kaže da je to pokazatelj da se RS kreće u zakonskim okvirima po pitanjima obje vrste duga.

– Obezbjeđivanjem sredstava iz pomenute odluke možemo zatvoriti budžet za 2022. godinu i realizovati sve što smo planirali u tom periodu – rekla je Vidović.

Vidović je u obrazloženju odluke navela da će sredstava pribavljena dugoročnim zaduživanjem biti upotrijebljenja za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje dijela ili ukupnog duga RS-a, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija, u cjelosti ili djelimično, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…