Budući da se u Njemačkoj skoro nikud više ne može bez digitalne covid-potvrde, sve je više onih koji ju pokušavaju dobiti na temelju lažnog dokaza o vakcinaciji. A to je najjednostavnije obaviti u apoteci.

Na ulaznim vratima apoteke u Berlinu visi natpis s upozorenjem: “Pokušaj dobivanja digitalnog covid-certifikata s krivotvorenom potvrdom o vakcinisanju bit će kazneno prijavljeni.”

Farmaceut i vlasnik ove apoteke za DW pristaje govoriti samo anonimno, između ostalog i zato što kod njega rade samo žene koje se plaše za svoju sigurnost. On kaže da svaki dan imaju posla s ljudima koji pokazuju lažne potvrde. Ponekad bi njegove suradnice odustale od kaznenih prijava policiji “iz straha od agresivnosti” tih ljudi.

“To je za osobe koje rade u ljekarni dodatni teret”, napominje ovaj farmaceut.

On kaže da se mnoge njegove kolege širom zemlje susreću s istim problemom. U Njemačkoj digitalne covid-potvrde s QR-kodom izdaju i apoteke. To čine na temelju papirnate potvrde o vakcinaciji kod ljekara ili u centru za imunizaciju. I upravo su ti papirnati dokumenti podložni krivotvorenju.

Svuda lažne covid-potvrde za vakcinaciju

Göran Donner vodi ljekarnu u njemačkoj regiji Dippoldiswalde u južnoj Saskoj, gdje je vakcinisano samo oko 52 posto ljudi. Usporedbe radi: u Njemačkoj je prosjek imunizovanih s dvije doze vakcina oko 70 posto.

Niska stopa vakcinacije također znači da je potencijalno mnogo onih koji biraju ilegalni put koristeći krivotvorene potvrde kako bi imali pristup javnom životu.

“Problem se javlja nekoliko puta sedmično. U takvim situacijama našim kupcima kažemo da moramo malo bolje pogledati”, kaže Donner.

Drugim riječima: zaposleni u apoteci su vidjeli nešto, što je kod njih izazvalo sumnju. Ili je u pitanju nevažeći serijski broj vakcine, ili je u pitanju knjižica za vakcinaciju na kojoj nema drugih vakcina osim one protiv covida ili je upitan datum vakcinacije.

Göran Donner je i potpredsjednik Farmaceutske komore Saske, tako da ima pregled o tome šta se zbiva u cijeloj pokrajini. Farmaceutska komora svaki dan, kaže on, prima e-mailove u kojima se prijavljuju slučajevi prijevare. Na taj način vlasnici apoteka mogu međusobno kontaktirati i razmjenjivati informacije.

“To je ozbiljan problem u svim dijelovima zemlje”, kaže Donner. Pogotovo otkako je uvedeno 2G pravilo (pristup samo za vakcinisane i one koji su preboljeli koronu).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…