Njemački sud je odlučio da muškarac, koji je povrijedio leđa hodajući se niz stepenice iz spavaće sobe do kućnog ureda, može obeštećenje tražiti od poslodavca.

Presuda saveznog suda je uslijedila nakon što se dva niža suda nisu mogli usaglasiti da li da kretanje okvalifikuju kao put prema radnom mjestu.

Iz saveznog suda su prošle sedmice saopćili da je riječ o direktoru prodaje u kompaniji R-GmbH koji se kretao od spavaće sobe do kućnog ureda koji se nalazi jedan sprat niže. Okliznuo se i prilikom pada je slomio pršljen.

Poslodavac mu je odbio isplatiti osiguranje od povrede. Međutim, sud je ocijenio da je povreda nastala usljed aktivnosti koja je bila u interesu poslodavca, odnosno da se desila prilikom kretanja prema radnom mjestu.

S obzirom na to da je tokom pandemije koronavirusa veliki broj onih koji su primorani radne obaveze izvršavati kod kuće, u Njemačkoj je u junu ove godine promijenjen zakon čime su osiguranjem pokrivene obaveze koje se izvršavaju kod kuće, a koje su od interesa poslodavca.

Profesor njemačkog prava na Univerzitetu London Killian O’Brien je istakao da je ovom presudom izbrisana striktna podjela između kućnih i radnih aktivnosti. Očekuje da će se nakon ove presude povećati broj onih koji će od poslodavca tražiti naplatu osiguranja za štetu koju su pretrpjeli tokom rada kod kuće, prenosi CNN.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…