Širom Nizozemske i treću noć zaredom izbili su neredi u više gradova gdje se policija sukobila s velikim brojem prosvjednika koji su uzrokovali palež te su bacali kamenje zbog nezadovoljstva oko mjera protiv širenja zaraze koronavirusom, piše N1.

Neredi su zabilježeni u gradovima Leeuwarden, Groningen te u Enschedu i Tilburgu.

U Enschedeu, gdje je izdana uredba o izvanrednom stanju, policija je pendrecima pokušala rastjerati prosvjednike, vidjelo se na video zapisu objavljenom na društvenim mrežama.

U Leewardenu policijska su vozila bila gađana kamenjem, a prosvjednici su skandirali i palili baklje.

Policija je priopćila da je pet policajaca ozlijeđeno tijekom noći u subotu, a najmanje 64 osoba je uhićeno u tri regije, uključujući i desetke onih koji su bacali pirotehniku i ograde tijekom nogometne utakmice na stadionu Feyenoorda iz Rotterdama.

Posljednji neredi počeli su u petak navečer u Rotterdamu, gdje je policija reagirala zbog povećanja broja prosvjednika, a gradonačelnik je prosvjed ocijenio kao “orgijom nasilja”.

Vlasti su priopćile kako vjeruju da su četiri osobe pogođene policijskim mecima te su primljeni u bolnice.

Prosvjede je izazvalo protivljenje vladinim planovima da ograniči korištenje Covid-potvrda na ljude koji su se oporavili od Covid-19 ili su cijepljeni, isključivši time one s negativnim testom na virus.

Nizozemska je prošlog vikenda ponovno uvela mjere izolacije za 17,5 milijuna stanovnika na tri tjedna u pokušaju da uspori ponovno širenje virusa, no dnevni broj novih slučajeva zaraze ostao je na najvišoj razini od početka pandemije.

Neki mladi također su izrazili nezadovoljstvo što je zabranjen i vatromet u novogodišnjoj noći, u namjeri da se izbjegne dodatni pritisak na bolnice koje su već bile prisiljene smanjiti svoj opseg rada zbog porasta pacijenata s Covid-19 zarazom.

Među ozbiljnijim sukobima u subotu navečer bio je i onaj u Haagu, gdje su ozlijeđena petorica policajaca, od kojih je jedan ozbiljno, navodi policija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…