Djelimični „lockdown“ danas je stupio na snagu u Nizozemskoj, usred rekordnih brojeva slučajeva koronavirusa i zabrinutosti zbog potencijalno zaraznije nove varijante omikron.

Najmanje naredne tri sedmice, ugostiteljski i kulturni prostori kao što su kafići, muzeji i bioskopi moraju biti zatvoreni do 17 sati po lokalnom vremenu. Vlasti smatraju da su mjere ključne za zaštitu bolnica u zemlji od preopterećenja, prenose agencije.

Kako prenosi BBC, Nizozemska ima nedovoljno kreveta za intenzivnu njegu, operacije se otkazuju, a stotine ljudi svake sedmice umire od kovida, objavio je Tanjug.

Više od 22.000 novih slučajeva dnevno prijavljeno je u petak, a nova pravila su osmišljena tako da rekordno visoku stopu zaraze stave pod kontrolu.

U međuvremenu, oko 60 osoba trenutno se testira na novu varijantu. Svi su nedavno stigli na dva leta iz Južne Afrike, gdje je novi soj omikron otkriven ranije ovog mjeseca.

Putnici su bili pozitivni na kovid-19 i stavljeni su u karantin u hotelu u blizini amsterdamskog aerodroma Šiphol dok prolaze dalje testove, rekli su nizozemski zvaničnici.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila da je varijanta zabrinjavajuća, a rani dokazi ukazuju na veći rizik od ponovne infekcije. Brojne zemlje širom svijeta sada su zabranile letove u i iz Južne Afrike i nekoliko susjednih zemalja.

Nizozemska je od početka pandemije imala skoro 20.000 potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s kovidom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…