Ovih dana u Jablanici je predstavljena nova ponuda Muzeja i nova muzejska postavka, ali i dugoročni strateški plan rada i razvoja Muzeja. Već više od dvije godine Muzej radi na osavremenjavanju i obogaćivanju svoje ponude nastojeći pratiti savremene trendove i velike svjetske muzeje.

Ovih dana u Jablanici je predstavljena nova ponuda Muzeja i nova muzejska postavka, ali i dugoročni strateški plan rada i razvoja Muzeja.

Na strateškom dokumentu radila je grupa stručnjaka koji su predstavili četiri strateška pravca razvoja Muzeja. Cijela nova izložba “Rat i umjetnost” nova je postavka u Muzeju posvećena umjetnicima i koji su bili u redovima partizana i inspirisani ratnim zbivanjima stvarali svoja djela. Centralni eksponat ove postavke je slika velikog bosanskohercegovačkog slikara Ismeta Mujezinovića koja nosi naziv “Nošenje ranjenika”. Izložba je osim pjesnicima, piscima i slikarima, posvećena i jugoslovenskim filmovima u kojima je ovjekovječen Drugi svjetski rat u Jugoslaviji kao i sva njegova besmisao i bol.

Izložba “Prema modernom društvu” posvećena je iscrpljenom običnom zemljoradniku koji je izašao iz dugog rata, neimaštine, gladi i bolesti. Postavka priča priču o tome kako je običan zemljoradnik prinuđen da postane građanin i zemljoradnju zamijeni industrijskim mašinama. Ovo je priča o periodu ekonomskog procvata, bogate infrastrukture i početku emancipacije žena u Jablanici i okolini.

Muzej je u svoju ponudu uveo pravi doživljaj Bitke na Neretvi i posjetioci sada mogu postati dio partizanskih redova, obarati avione, prenositi ranjenike i ratovati protiv neprijatelja. Kroz digitalizaciju i VR tehnologiju omogućen je povratak u 1943. godinu i Četvrtu neprijateljsku ofanzivu. Posjetilac se na neko vrijeme nalazi u ulozi partizana, sluša zapovijedi i ispunjava zadatke koje dobija iz vrhovne komande. Osim VR tehnologije, Centralna muzejska postavka dobila je tablete na kojima su obrađene tematske jedinice na više stranih jezika.

Također, u funkciju su stavljeni i elektronski vodiči. Svaki posjetilac besplatno na usluzi ima elektronskog vodiča kroz sve postavke Muzeja. Vodiči su dostupni na bosanskom / hrvatskom / srpskom / crnogorskom te engleskom jeziku. Trenutno se radi prijevod na njemački i arapski. Vodiči kroz 28 tačaka širom Muzeja dodatno obogaćuju doživljaj tokom posjeta.

Za posjetioce Muzej svoja vrata otvara svakog dana od 10 do 18 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…