Krajnji je trenutak da se zastarjele i neupotrebljive bojeve rakete Luna, iz magacina Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Krčmarice kod Banje Luke unište.

“U suprotnom prijeti ozbiljna opasnost od detonacije koja bi kao posljedicu imala i ljudske žrtve”, piše RTRS.

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić kaže da su u toku pregovori sa dvije specijalizovane kompanije iz Srbije i SAD, a jedna će biti odbrana za taj posao koji bi trebalo da bude završen najdalje u naredna tri mjeseca.

Veo tajne stoji nad vojnim skladištem u Krčmaricama, desetaktak kilometara udaljenim od Banje Luke.

Lokalno stanovništvo nije čulo za dotrajale rakete, ali straha od eksplozija, kažu, nemaju jer ne znaju ni šta se u magacinu nalazi.

Iz reporterske ekipi RTRS tvrde da im je zabranjen ulazak u vojno skladište zbog sigurnosnih razloga, a nije dozvoljeno ni snimanje spolja.

Ipak, prema njihovim saznanjima u magacinu u Krčmaricama uskladišteno deset raketa Luna, sovjetske proizvodnje iz 60-ih tih godina prošlog stoljeća, što znači da je njihov radni vijek odavno prošao.

Rakete Luna su dužine oko devet metara, teške blizu 2,5 tone. U sebi imaju bojevu glavu težine 450 kilograma i tonu čvrstog raketnog goriva. Kada to pomnožite sa deset dobijete značajnu količnu potencijalno opasnog eksploziva.

O ovim raketama je govorio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zbog čega je podržao odluku Predsjedništva o uništenju tih raketa.

“Ne mogu se servisisati i ja sam kazao da se treba pristupiti njihovom uništavanju. Ovo govorim da ne bi bilo nikakvih špekulacija o tome”, kazao je, između ostalog, tada Dodik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…