U Evropu je stigao omikron, nova zabrinjavajuća varijanta koronavirusa, koja je prvi put prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) iz Južnoafričke Republike 24. novembra.

Preliminarni dokazi sugerišu da ova varijanta ima povećan rizik od pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih, međutim čini se da ne izaziva teške simptome.

Ono što je zabrinjavajuće jeste veliki broj mutacija ovog soja, zbog čega se ne može sa sigurnošću znati kako će neke od njih reagovati.

Evropske države su zbog te neizvjesnosti hitno reagovale i odmah zatvorile svoje vazdušne granice dok naučnici u međuvremenu ne saznaju više informacija o novoj varijanti.

Novi soj je potvrđen u Bocvani, Zimbabveu, Kini i Izraelu, dok je Belgija prva evropska zemlja u kojoj se pojavila ova vrsta virusa. Osim u Belgiji, nekoliko slučajeva je zabilježeno i u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Češkoj.

Njemačka je potvrdila svoja prva dva slučaja zaraze omikronom kod dvije osobe u Minhenu, objavio je bavarski ministar zdravstva. Ove dvije osobe su avionom stigle iz Južne Afrike 24. novembra.

U Italiji je otkriven prvi slučaj nove covid varijante omikron kod muškarca u području Napulja, koji se vratio iz Mozambika, objavio je u subotu Viši zdravstveni institut (ISS).

Regionalna bolnica u Liberecu na sjeveru Češke objavila je u subotu na televiziji da je otkrila novi soj varijante omikron kod pacijentice pozitivne na Covid-19.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Ženi prijeti 20 godina zatvora zbog svađe oko maske u avionu

Žena iz Texasa sada se suočava sa potencijalnom 20-godišnjom zatvorskom kaznom zbog…

UŽAS: U nesreći u rudniku 52 mrtvih

Broj mrtvih u nesreći u sibirskom rudniku u petak popeo se na…

“Covid-19 je nestao”. Šta se dešava u Africi?

Na prometnoj tržnici u siromašnom predgrađu Hararea Nyasha Ndou je držao svoju…