Parlamentarac ljevičarske stranke Ljudi prije profita Paul Murphy je pokrenuo proceduru kojom će pravo na čist zrak biti zakonom osigurano radničko pravo.

Pandemija koronavirusa je vlasti u mnogim državama nagnula da se pozabave pitanjem kvaliteta zraka. To se desilo i u Irskoj, a što je dio borbe protiv pandemije u školama i na radnom mjestu. Ovo pitanje je aktuelizirano parlamentarac Murphy.

“Nažalost irska vlada, kao i vlade mnogih drugih zemalja, ne čine dovoljno po pitanju kvaliteta zraka u unutrašnjem prostoru. Ne zahtjeva se da postoji prozračivanje, da imate monitore koji pokazuju kolika je količina ugljendioksida, da imate sisteme za filtriranje”, kazao je.

Smatra da se ovo može promijeniti ako se usvoji zakon kojim će se obavezati na prethodno navedeno. Prema njegovim riječima, za razliku od evropskih država, pojedine azijske nisu zanemarile ovo pitanje u borbi protiv pandemije koronavirusa. Ocijenio je da je to posljedica njihovog iskustva s drugim epidemijama virusa, kao što je SARS.

Međutim, sada i pojedine zemlje Starog kontinenta prepoznaju da je ventilacija prostora važna u borbi protiv koronavirusa. To je slučaj u Belgiji i Njemačkoj.

“Vidjeli smo koliko je voda bila značajna u borbi protiv kolere i tifusa. U kontekstu koronavirusa značajan je kvalitet zraka i to se još ne shvaća”, poručio je Murphy.

Napomenuo je da se brigom o kvaliteti zraka djeluje preventivno u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Euronews.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…