U utorak potvrđena je influenca ptica podtip H5N1 kod jednog uginulog crvenokljunog labuda sa područja Varaždina u Hrvatskoj, a danas je isti virus pronađen kod domaće guske na jednoj farmi smještenoj u Sisku.

Iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Hrvatske navode kako su dalja laboratorijska pretraživanja u toku, a sve u cilju utvrđivanja – radi li se o visokopatogenoj influenci ptica.

Zaražena farma stavljena je pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, a određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na toj lokaciji, prenosi index.hr.

Sa farme je zabranjeno premještanje životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad i provodi se čišćenje i dezinfekcija te druge mjere.

Radi se o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji, a rano otkrivanje jedini je način sprečavanja daljeg širenja na druge farme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…

Radončić izabran za predsjednika SBB-a

  Delegati Trećeg kongresa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH koji se…