Iako je od završetka rata prošlo više od 25 godina i što žrtve ali i optuženi umiru zbog starosti, u Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu svi predmeti za ratne zločine su protiv nepoznatih osoba, a u jedinom aktivnom predmetu u sudu Bosansko-podrinjskog kantona optuženi je u Srbiji, te ne postoji ni mogućnost formiranja Sudskog vijeća i saslušanja zaštićenih svjedoka.

U Kantonalnom tužilaštvu Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) 15 je “aktivnih” predmeta ratnih zločina nad civilnim stanovništvom protiv nepoznatih počinilaca, koje im je po Revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina dostavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac kaže da su ovi predmeti formirani između 2001. i 2006. godine.

“Ti predmeti koji su nam dostavljeni bili su u Tužilaštvu BiH od pet do 15 godina. Tužilaštvo BiH je u nekim predmetima donijelo naredbu o provođenju istrage protiv NN osoba. (…) Sektoru kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK-a, inspektorima koji rade na ratnom zločinu, data je naredba da se pregledaju svi dokazi Tužilaštva BiH i ako se utvrdi nešto novo, novi dokaz, da bi tužilac mogao donijeti naredbu o istrazi ili optužnici”, kaže Bilajac u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Misije OSCE-a u BiH podsjećaju na svoj raniji zaključak prema kojem bi “Tužilaštvo BiH trebalo izvršiti prijenos predmeta ratnih zločina kod kojih su počinioci nepoznati samo nakon prethodno obavljene analize složenosti i važnosti događaja”.

“Institucije sa neadekvatnim resursima za istragu predmeta kod kojih su počinioci nepoznati trebaju na to pitanje skrenuti pažnju Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i drugim nadležnim tijelima vlasti”, navodi se u odgovoru OSCE-a BIRN-u BiH.

Tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona nije podiglo niti jednu optužnicu za ratne zločine počinjene na području Goražda, iako je ovaj grad pod opsadom bio više od 1.300 dana. Prema podacima udruženja žrtava u ovom je gradu ubijeno oko 2.000 civila, od toga 148 djece.

U “Udruženju civilnih žrtava rata BPK Goražde” nezadovoljni su radom Tužilaštva u ovom kantonu.

“Ništa se ne radi, ništa se ne pokreće. Ljudi umiru, među njima i roditelji poginule djece, a da nisu dočekali pravdu. Ja sam ranjena 1994. godine, stopostotni sam vojni invalid i niko još za to nije odgovarao”, govori predsjednica udruženja Ferida Smajović i dodaje da nemaju nikakvu saradnju sa pravosudnim institucijama u ovom kantonu.

Optužnice protiv nedostupnih osoba

Bilajac kaže kako su podignute optužnice za zločine počinjene na području Čajniča, Rudog, Rogatice, Višegrada i Foče, u okviru predmeta koji su bili u nadležnosti ovog Tužilaštva poslije rata.

“Evo sad taj predmet Brane Petković, ja sam donio naredbu o provođenju istrage, podignuta je optužnica i on je sada nedostupan. Za Duška Kornjaču sam donio naredbu o provođenju istrage, zna se gdje je on. Goražde nije propust ovog Tužilaštva”, govori Bilajac.

Sud Bosne i Hercegovine je u januaru ove godine potvrdio optužnicu protiv nedostupnog Petkovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda, počinjen u maju 1992. godine u kom je ubijeno 16 osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…