BIH

U februaru 2012. godine je zatrpao Bosnu i Hercegovinu: Metorolog Sladić otkrio koliki snijeg možemo očekivati ove zimeSladić je istakao da će se snijeg topiti jer je tlo natopljeno te se ne očekuju veliki minusi u narednom periodu.

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog, imao je Live na Instagramu, a pratitelji su mu mogli postaviti pitanja koja žele.

Osvrnuo se na zagađenost bh. rijeka te BiH uporedio sa Slovenijom koja ima veliku ekološku osvještenost. Zatim je odgovorio na pitanje da li će biti snijega u BiH.

“Većina padavina je završila, očekujem padavine, ali ne u velikom obimu jer počinje strujati hladniji zrak i to nagovještava sniježne padavine. Snijega u Sarajevu hoće biti, ne očekujte velike količine, ali će ga biti oko 5 cm. Ovo će biti najkasnija pojava snijega u Sarajevu”, kazao je Sladić.

Istakao je da će se snijeg topiti jer je tlo natopljeno te se ne očekuju veliki minusi u narednom periodu.

Saobraćaj otežan

Intenzivne sniježne padavine koje su tokom noći i jutra zahvatile našu zemlju usporile su saobraćanje na većini puteva. Zbog novih padavina u većem dijelu BiH saobraćaj se odvija otežano, a kako javljaju čitatelji autoput prema Mostaru je prekriven snijegom, a službe ni na vidiku.

Nigdje nema radnika niti mašine da bar posipa sol ili pijesak. Još gore stanje je na regionalnom putu prema Konjicu, javljaju čitatelji te dodaju da se radi o novoj dionici autoputa od Tarčina do Bradine.

Iako snijega na kolovozu ima i u nižim predjelima, znatno je otežano saobraćanje preko planinskih prevoja.

BIHAMK izdvaja puteve: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno-Kamensko, Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj), Jajce-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Travnik-Donji Vakuf, te šire područje Romanije.

Snježni rekord

“Visina snijega u BiH mjeri se metrima. Vozila i ljudi zatrpani su u lavinama. U pojedinim dijelovima proglašeno stanje elementarne nepogode…” Tako su izgledali medijski izvještaji u 4. februara 2012. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu zahvatilo veliko snježno nevrijeme. Zbog snijega veći dio zemlje potpuno je bio paralisan.

Podsjetimo, u februaru 2012. godine desilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima.

Ciklon Gabor donio je takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene. Više graničnih prijelaza nije bilo u funkciji, sa aerrodroma nije bilo letova, a cestovnom saobraćaju, uglavnom, nije bilo ni govora. Tako su oni koji su morali, do radnih mjesta pokušavali stići pješice, s obzirom da se zimske službe nisu mogle izboriti s tolikom količinom snijega i čistile su uglavnom najprirotenije ceste, kao što su prilazi zdravstvenim ustanovama.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top