Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, a rezultat su niže cijene i na bh. pumpama.

Kako je za „Avaz“ potvrđeno iz Federalnog ministarstva trgovine, u decembru su zaprimili čak 570 obavijesti o promjeni cijena i marži. One se odnose na sniženje cijene i dizela i benzina u rasponu od pet do 15 feninga po litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na jučerašnji dan u Federaciji BiH je od 2,26 do 2,46 KM po litru za benzin 95 i od 2,16 do 2,51 KM po litru za dizel-gorivo.

– Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 7. decembar za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,39 KM po litru i za dizel (10 ppm) 2,34 KM po litru – rečeno nam je iz Ministarstva.

S ciljem sprečavanja enormnog povećanja cijena derivata, Vlada Federacije BiH je propisala maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži od 0,25 KM po litru.

U odnosu na prosječne cijene goriva u ovo doba prošle godine, kada je benzin koštao 1,85 KM, a dizel 1,80 KM po litru, sada je gorivo skuplje za više od pola marke. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, prosječna cijena benzina prošle sedmice bila je 2,41, a dizela 2,37 KM po litru.

Ako se uporede prošlosedmične i cijene iz decembra prošle godine, rezervoar od 50 litara poskupio je za čak 30 KM.

Sada ga plaćamo 118,5 KM (dizel) i 120,5 KM (benzin). Prošle godine rezervoar je koštao 90 KM (dizel) i 92,5 KM (benzin).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…