U Klinici za dječje bolesti Zagreb – Klaićevoj, tim liječnika izveo je 16 kompleksnih operacija na djevojčici koja je nesretno stradala u padu s traktora. Djevojčica je zaprimljena u Kliniku za dječje bolesti Zagreb u julu 2021. godine pod životnom ugrozom i sa teškim oštećenjima šest organskih sustava. Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih izuzetno zahtjevnih operativnih zahvata i provedene rehabilitacije danas je otpuštena kući kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica, piše N1.

Djevojčica je zaprimljena u OB Josip Benčević u Slavonskom Brodu na dan nesreće s teškim oštećenjima lokomotornog sustava, trbuha, mokraćnog sustava, dišnog sustava, reproduktivnog sustava te kože i mekog tkiva.

Naime, djevojčica je zadobila višestruke otvorene prijelome zdjelice i ramenog obruča, višestruka nagnječenja sa životno ugrožavajućim krvarenjem, ozljede mokraćnog sustava, ozljedu pluća sa izljevom u prsište, ozljede reproduktivnog trakta te defekte integriteta 25 posto tjelesne površine. Djevojčica je tijekom posljednjih pet mjeseci podvrgnuta kompleksnim operativnim zahvatima.

“Djevojčica je zaprimljena kod nas hitnom intervencijom ministra zdravlja koji je prepoznao hitnost situacije i djevojčicu uputio u našu kliniku. Ozlijede i šok koji je djevojčica doživjela bili su iznimno veliki i šanse za njeno preživljavanje po međunarodnoj skali dječje traume bile su minimalne. Brzom liječničkom intervencijom i promišljenim pristupom u 16 kirurških zahvata danas imamo zdravu i funkcionalnu djevojčicu”, rekao je profesor dr. sc. Stjepan Višnjić, predstojnik Klinike za kirurgiju.

“Današnji dan velik je i značajan za Kliniku za dječje bolesti Zagreb kao i sve bolnice koje su sudjelovale na spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i pomogli kolegama iz BIH i svi zajedno možemo biti ponosni na ovaj uspjeh, pobjedu medicine i humanosti”, izjavio je prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić govorio je za N1 o slučaju djevojčice. Samo dva posto šanse za preživljavanje imala je kad je stigla u Klaićevu bolnicu.

“Ovo je simbolična pobjeda medicine i humanosti. Pacijentica nakon pet mjeseci i teških ozljeda danas ide u svoju obitelj kao zdrava djevojčica”,rekao je Goran Roić i opisao:

“Sve je počelo jedne nedjelje u srpnju kad me ministar nazvao i zamolio za pomoć teško ozlijeđenoj djevojčici koja je bila u bolnici u Slavonskom brodu. Šest organskih sustava imalo je teške ozljede, počela je borba za njen život. Bezuvjetno svi stručnjaci i iz drugih ustanova došli su i sudjelovali u procesu liječenja koji je trajao do danas, da se prođe tih 16 operacija i drugih postupaka.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…