Sud Bosne i Hercegovine u petak je odredio jednomjesečni pritvor za sedmoricu osumnjičenih za ubistvo 22 civila u Bijeljini tokom 1992. godine. Duško Tomić, koji je 30 godina istraživao detalje zločina, tragao s bošnjačkim porodicama za istinom, ubicama i pravdom, a sada brani jednog od osumnjičenih, govorio je u „Danu uživo“.

N1: Kako se to desilo da od nekoga ko je inistirao da se ovaj zločin procesuira, dođete u situaciju da branite jednog od osumnjičenih?

Duško Tomić: Trideset godina traje ta borba. Jedan od sedam uhapšenih mi se javio iz kombija SIPA-e. To je Stevo Bokarić, koji je želio da ispriča istinu. Ja sam nazvao porodice oštećenih, moje prijatelje Sarajliće i rekao o čemu se radi. Ukoliko Stevo pomogne da se sazna puna istina ima pravo na pokajanje i na odbranu i ja ću se nastaviti boriti sa Stevom da se kazne pravi počinioci.

Rekli ste kako vas je branjenik molio da izrazite u njegovo ime saučešće porodicama ubijenih. Zbog čega? Zar nije bilo dovoljno vremena da on to učini, ukoliko je to zaista želio?

On je to uradio u sudnici. Svi su se u sudnici branili šutnjom i niko se nije sjeti da izrazi saučešće, jedino je Stevo dao iskaz i tražio da se izrazi saučešće. Ono što je najbitnije je da na spisku uhapšenih nema planera i organizatora. Oni su ostali izvan spiska. Mene tužilac uvjerava da će i oni doći na red. Tu moraju biti ljudi iz vrha policije, politike, nacionalne bezbjednosti. Na ovakav način se ne smije zatvoriti slučaj. Uvjerene sam da će suđenje pokazati potpunu istinu o ovom najstaravičnijem zločinu na ovim prostorima.

Postoji priča da se porodica vašeg branjenika Steve Bokarića nedugo nakon zločina uselila u jednu od kuća u kojoj su živjele žrtve. Je li to istina? Je li povod za zločin moglo biti koristoljublje?

Nije. Oni su se mnogo ranije, kada su protjerani iz Zenice, uselili u jednu kuću koja nije ni blizu tim kućama. Tužilac je rekao da ne zna motiv i povod. Ja znam motiv i povod. Javnost će o tome ubrzo biti upoznata.

Za ovaj zločin se u Bijeljini znalo odmah po njegovom dešavanju. Neki Bijeljinci pokušali su doći do počinilaca, no bili su spriječeni. Ko ih je spriječio u tome?

Zapravo, malo je drugačije. Ja sam u to vrijeme bio u Sarajevu, nisam bio u Bijeljini. Prvi koji je reagovao je Mirko Blagoj koji je insistirao da se desio zločin. Pomoćnik ministra Tomo Kovač tvrdi da jedinica nije bila tu nego u Višegradu u Milićima, ali posebnim pasus broj 3 kaže “da ovakav nepromišljeni čin radikala nanio je veliku štetu srpskoj državi i politici. Ovi potezi koriste više neprijatelju”. Ovo je katastrofa. Mićo Stanišić je kazao da je poslao tu jedinicu u Bijeljinu i da je stavio pod kontrolu Tome Kovača. Mićo Stanišić se odbanio od toga u Haagu, ali je Kovač sa ovim saopštenjem preuzeo svu odgovornost na sebe.

Kako njega nema na spisku?

Nema ni Drage Vukovića, šefa nacionalne bezbjednosti, koji me je sve vrijeme dezavuisao oko istrage i uradio je stvari za koje mora odgovarati. Nema tu ni komandira policije. Oni svi moraju odgovarati jer bez njih nema ni pravde. Kovač je optužen za genocid i izdata je crvena potjernica za njim. Ovo je drugi zločin za koji će biti optužen. I u to me uvjerava tužilac.

Navodno Tužilaštvo bazira slučaj na rečenici Steve Bokarića da “niko ne smije ostati“. Kako tumačite tu rečenicu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…