BIH

U BiH uskoro skaču i cijene brašna, evo za koliko će poskupjeti vreća od 25 kgPrije početka krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, vreća standardnog brašna u bh. entitetu RS je koštala 25, a najmjenskog 28 KM.

U narednom periodu u ovom bh. entitetu će ponovo poskupjeti brašno i do 1,5 KM po vreći od 25 kilograma.

To su za Srpskainfo potvrdili mlinari, koji naglašavaju da je osnovni razlog poskupljenje goriva.

Trenutno, vreća standardnog brašna košta do 31, a namjenskog, odnosno onog kvalitetnijeg, do 34,5 KM.

– Cijena pšenice koju uvozimo iz Mađarske kreće se između 380 i 420 eura po toni i ona je, od žetve do sada, bila prilično stabilna. Međutim, zbog poskupljenja goriva, očekivati je da će skočiti trošak prevoza pšenice, a nakon toga i cijena brašna. Standardno brašno će, po vreći od 25 kilograma, poskupjeti za jednu marku, a namjensko za 1,5 KM – kaže predsjednik Udruženja mlinara Srpske i vlasnik i direktor preduzeća „Žitoprerada“ Prijedor, Zoran Kos.

Prije početka krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu, vreća standardnog brašna u RS-u je koštala 25, a najmjenskog 28 KM.

S obzirom na to da su cijene goriva opet krenule da skaču, građani strahuju da nas u narednom period očekuje nova lavina poskupljenja hrane.

– Čim gorivo u kraćem vremenu koji put poskupi, za očekivati je lančani skok cijena osnovnih životnih namirnica i ostalih proizvoda. Od marta smo se suočili sa rekordnim cijenama prehrambenih namirnica. I samo što smo dočekali njihovu stabilizaciju, opet nam prijete nova poskupljenja. A da ne govorimo o direktnom trošku koji imaju vozači. Ponovo se najviše priča o cijenama dizela i benzina, od kojih, trenutno, najviše strahujemo – kaže Vedran K, komercijalista iz Banjaluke.


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top