Ukupno 26.979 osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS našlo je posao u deset mjeseci ove godine, dok se istovremeno na biro rada prijavilo 16.500 radnika kojima je prestao radni odnos.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS, Miroslav Vujičić, kaže da je najčešći razlog ostanka bez posla prestanak rada na određeno vrijeme. Upravo se zbog tog razloga na evidenciju nezaposlenih prijavilo 6.472 radnika.

Drugi najčešći razlog je tehnološki višak i po tom osnovu na biro rada se prijavilo 3.778 osoba, zatim sporazumni raskid – 3.291 radnik.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na kraju oktobra evidentirano je 71.477 nezaposlenih, što je za 12.293 osoba ili za 14,7 odsto manje u odnosu na isti period lani.

Posredstvom Zavoda za zapošljavanje zaposleno je 26.979 radnika ili za 8,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

U okviru sedmog stepena stručne spreme (VSS) poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem ekonomista i pravnika, koji su ujedno i najbrojniji na evidenciji nezaposlenih, te profesora matematike i fizike, ljekara i drugih.

Kada je u pitanju srednja stručna sprema, na tržištu rada su najtraženiji medicinske sestre-tehničar, ekonomski tehničari, mašinski tehničari i operateri na računaru.

U okviru trećeg stepena stručne spreme (KV) najtraženiji su skladištari, elektromonteri, krojači, pekari, montažeri, te vozači motornih vozila piše Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You May Also Like

Potvrđena optužnica protiv bivše ministrice u Vladi KS Amele Dautbegović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivše…

Mlada Slovenka umrla nakon vakcinisanja Johnson&Johnson

Mlada Slovenka umrla je od posljedica moždanog udara manje od dvije sedmice…

Za Novalićev zakon nema potrebne većine: Novi porezi za građane FBiH neće (još) biti usvojeni

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće…

Dodik: Nemam ništa protiv džume

Zašto su Ivanić, Čović i Dodik ugovor Islamske zajednice s državom BiH…