ZDRAVLJE

TVRDE DA SU POSEBNA: DA LI STE IKADA UGLEDALI CRVENU TAČKICU U JAJETU?U jednom interesantnom otkriću, žena iz Kine je prije nekoliko godina otkrila prisustvo crvene tečnosti u jajima.

To se dogodilo kada je primijetila tečnost nalik krvi unutar bjelanceta jajeta. Ovo neobično otkriće potiče razmišljanje o različitim karakteristikama jaja i otvara pitanja o mogućim varijacijama u njihovom sistemu.

Ta jaja bila su skuplja od ostalih jer su kokoši navodno jele samo kukce.

To se ponekad pojavljuje u jajetu zato što je došlo do pucanja kapilara u jajniku nosilice. Hoće li se to dogoditi ovisi o starosti kokoši, vrsti hrane koju jede itd., ali to nikako ne znači da to jaje nije dobro za jelo. To je zapravo normalna pojava i jaje je sigurno za upotrebu.

Iz mnogih trgovina tvrde da to mora biti tako jer su to posebna jaja. Također i pojedini proizvođači muku muče sa nedoumicama i uvjerenjem kako kokoši imaju ili nemaju menstruaciju.

Međutim, naučnici su objasnili da se crvenkasta tečnost može pojaviti u bjelancetu iz dva razloga: zbog parazitske bakterije koja živi u debelom crijevu nosilice i izaziva upalu jajovoda ili radi hranjenja kokoši zabranjenom hranom.

Napomenuli su da kokoši nemaju menstruaciju i savjetovali da se takva jaja ne jedu, prenosi The Kitchn.

(The Kitchn)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top