Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije odbilo je, da istražuje slučaj kriminala i korupcije u predmetu “Dženan Memić”, nakon što je tadašnji glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević donio Rješenje, broj: T11 0 KTA 0002842 17 2 od 22. 06. 2017. godine, kojim je u jeku medijskih pisanja, optuženo Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, predvođeno tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić, za prikrivanje i zataškavanje dokaza o načinu ubistva Dženana Memića, saznaje portal dnevno.ba, piše Josip Šimić-Đinđić!

Nakon zapremanja Rješenja, Kantonalno tužiteljstvo iz Zenice formiralo je krivični predmet, broj: T04 0 KTPO 0030964 18, zbog krivičnog djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. KZ F BiH. Postupajući tužilac bio je Amir Bajrić, koji je uz Rješenje federalnog tužiteljstva dobio i Službene zabilješke Federalne uprave policije.

Prema stanju spisa, Kantonalnom tužiteljstvu iz Zenice bilo je naloženo, da “istraže, da li postoje dokazi, da je od strane pravosudno – policijskih djelatnika predvođenih Dalidom Burzić izvršeno svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, s ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića, slučaj procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti Ugrožavanja javnog prometa, a ne kao kazneno djelo Ubojstva, te lažno optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koje sa kritičnim događajem nisu uopće povezane”!

Poseban akcenat stavljen je, da Tužiteljstvo iz Zenice provede istragu, te utvrdi, ‘ko je na lice mjesta podmetnuo tragove, kako bi se iscenirala saobraćajna nesreća u kojoj bi Dženan Memić poginuo, te da li se u slučaju Memić uopće radi o prometnoj nesreći.

Nakon nekoliko mjeseci, tužilac iz Zenice Amir Bajrić donosi Naredbu o neprovođenju istrage od 03. 04. 2018. godine, protiv Burzić Dalide i dr., tvrdeći, da ne postoje osnovi sumnje, da je počinjeno krivično djelo, a u vezi postupanja Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu “Dženan Memić”!

Prema stanju spisa, razlog što je tužilac Bajrić donio navedenu odluku jest pozivanje na odluku Ureda disciplinskog tužitelja prema kojemu je odbačena disciplinska prijava Muriza Memića protiv Dalide Burzić, a u vezi njezina postupanja u predmetu “Dženan Memić”. Sa odlukom tužioca Amira Bajrića složit će se tada i glavna tužiteljica iz Zenice Vesna Kaknjo, iako je bila upoznata iz dopisa, da su eminentni vještaci isključili bilo kakvu mogućnost, da je Dženan Memić stradao u prometnoj nezgodi tipa nalet vozila na pješaka.

Nekoliko godina kasnije, isto Tužiteljstvo, dana 01. 12. 2021. godine, uhapsilo je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića pod optužbom, da je “štitio interes Grada Zenice, a na Porezne uprave F BiH”, što je nije zabiježeno u praksi bh. pravosuđa, da netko ‘ko je štitio državni interes u budžet bude uhićen.

Tri godine kasnije, ono što nije htjelo istraživati Kantonalno tužiteljstvo iz Zenice, istražit će Državno tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, na čelu tada sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i postupajućim državnim tužiocem Ćazimom Hasanspahićem, u kojem je Tužiteljstvo BiH pohapsilo osumnjičene, usljed kojih su neki od uhapšeni proveli i po nekoliko mjeseci u pritvoru po rješenju Suda BiH.

Dana 09. 07. 2021. godine, tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić podigao je optužnicu protiv: 1. Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu; 2.   Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj; 3.   Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima; 4.   Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu; 5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči!

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške fizičke ozljede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža, usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinilaca fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te preduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške fizičke ozljede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su lično, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputstvima, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške fizičke ozljede od kojih je preminuo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Jusuf naručio likvidaciju poznanika za 20.000 maraka

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Jusufa Mevića Juke i…

Forto povećao plaću direktorici Zavoda Belmi Barlov. Zašto?

Iako je još u maju prošle godine Belma Barlov imenovana za v.…

U Bosni i Hercegovini prosječna neto plaća 1.042 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u decembru prošle…

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u…