Koža na svom površinskom sloju koima prirodna ulja koja joj pomažu da se štiti, kao i da sačuva svoje osnovne funkcije. Pogrešna njega može da ih ispere, nakon čega ona ostaje nezaštićena pa se brže peruta.

Stoga nije preporučljivo da se tuširate vrućom vodom. Iako smo sigurni da prija, ono isušuje kožu i skida sa nje prirodna ulja.

“Ako se zimi tuširate vrućom vodom, možda ćete nakon nekog vremena da primijetite pojavu svraba, iritacije i upale kože, a naročito ako ste skloni upalnim stanjima kože poput ekcema ili psorijaze”, kaže dr Loreta Ciraldo, dermatolog iz Majamija.

Zato nakon tuširanja, doktorka predlaže nanošenje kreme na kožu dok je još vlažna, naročito zimi.

“Bitno je da kremu nanesete nekoliko minuta nakon tuširanja. Naime, ovime ćete pojačati djelovanje kreme i omekšavanje kože”, kaže ona i dodaje da idealne kreme za tijelo sadrže sastojke poput lipida i ceramida, ali i glicerin i hijaluronsku kiselinu.

Samo desetak minuta mazanja svaki dan nakon tuširanja preporodiće kožu. Odmah ćete primijetiti da se tokom dana ne isušuje i ne peruta toliko, kao i da je elastičnija i u boljem stanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…