Turski preduzetnik Muharrem Balat je preko svoje hrvatske firme BLT tužio Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava (ESLJP) zbog niza sudskih rješenja kojima mu je, kako navodi u tužbi, povrijeđeno pravo na uživanje vlasništva i pravično suđenje.

Kompanija BLT u Hrvatskoj je podružnica turskog MB Holdinga, investitora koji je u Velikoj Cigleni pored Bjelovara izgradio i pokrenuo prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj.

Zbog elektrane, koja će do 2031. primiti preko milijardu kuna (133 miliona eura) državnih podsticaja, vodi se sudska bitka između bivših saradnika Balata i nekada manjinskog partnera Dragana Jurilja, prenosi Hina.

Turskog investitora, koji je držao 80 posto vlasništva u firmi nosioca projekta – Geoen, manjinski partner Jurilj, odnosno preduzeće Geotermal Solutions (suvlasnik 20 posto), uspio je da u sudskom registru zagrebačkog Trgovačkog suda “izbaci” iz vlasništva Geoena i da preuzme upravljanje.

I vlasništvo nad zemljištem na kojem je u zemljišnim knjigama elektrana, takođe je prebačeno na manjinskog partnera. Suprotstavljene strane su, prema pisanju medija, u tišini “ratovale” posljednjih nekoliko godina, a problemi su eskalirali otkad su jedni protiv drugih pokrenuli više od 30 sudskih postupaka i podnijeli više kaznenih prijava.

U tužbi ESLJP-u, Balat je naveo da je odluka Visokog trgovačkog suda od 26. februara 2021. donesena s pogrešnom primjenom materijalnoga prava, čime je BLT-u onemogućena valjana pravna zaštita pred sudom.

Kao ključni argument se navodi brisanje iz sudskog registra vlasničkog udjela BLT-a u firmi Geoen, nakon čega je taj udio pripao manjinskom, 20-procentnom suvlasniku.

BLT, kao podnosilac tužbe na 250 stranica, smatra da su im u Hrvatskoj povrijeđena prava na pravično suđenje i uživanje vlasništva i ističe da je, kao većinski vlasnik, osigurao finansiranje izgradnje elektrane i u razvoj projekta uložio svoj know-how.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…