Turska poslovna grupa TUSIAD pozvala je u subotu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da odustane od monetarne politike zasnovane na niskim kamatnim stopama koje su dovele do kraha lire, te da se vrati “pravilima ekonomske nauke”.

U saopćenju upućenom turskom predsjedniku, iz TUSIAD-a su upozorili turske zvnaičnike da ekonomski problemi mogu ugroziti preduzeća, ali i građane.

“Kao rezultat nestabilnosti koju doživljavamo u posljednje vrijeme, postalo je jasno da ciljevi ovog ekonomskog programa neće biti ostvareni. Stvoreno je okruženje nepovjerenja i nestabilnosti”, naveli su iz TUSIAD-a.

Pod pritiskom Erdogana, Centralna banka Turske je od septembra smanjila kamatne stope za 500 baznih poena, a turski predsjednik je rekao kako će model povećati izvoz, zapošljavanje i investicije. Već tada, mnogi ekonomisti su Erdoganov potez nazvali nepromišljenim.

Lira je u petak dostigla i rekordno nisku vrijednost u odnosu na dolar (17,14). Valuta je ove godine izgubila oko 55 posto svoje vrijednosti uključujući i 37 posto izgubljene vrijednosti u posljednjih 30 dana.

Zbog ekonomskih poteškoća, oglasili su se i predstavnici turske opozicije. Lider glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu okrivio je Erdogana za jednu od najvećih valutnih kriza u Turskoj.

“Ako oni koji vode naciju zaista vole zemlju i poštuju narod, odmah će iznijeti glasačke kutije”, rekao je Kilicdaroglu.

S druge strane, predsjednica opozicione Iyi partije Meral Aksener pozvala je Erdogana da podnese ostavku.

“Stidite se pred ljudima. Pretvorio si mlade nadih u krhotine. Odlazi!”, napisala je Aksener.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…