Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozdravio je u videoporuci lansiranje još jednog turskog telekomunikacionog satelita Turksat 5B u svemir, istakavši da je to još jedan “trenutak ponosa” za Tursku i tursku naciju, javlja Anadolu Agency (AA).

– Danas smo u svemir lansirali Turksat 5B, najmoćniji komunikacioni satelit naše zemlje i najvećeg kapaciteta. U ovom satelitskom projektu odlučili smo se za raketu Falcon 9 kompanije SpaceX – rekao je Erdoan.

Erdoan je također zahvalio Elonu Masku (Musk) i njegovoj kompaniji SpaceX što nisu pokleknuli pred “ucjenama i pritiscima antiturskih lobija”. Naglasio je da će se brzina i kapacitet prijenosa podataka povećati za više od 15 puta lansiranjem Turksata 5B.

– Na ovaj način će se korisnicima u području pokrivenosti pružati usluge širokopojasnog satelitskog interneta, uključujući kopno, more i zračna vozila u regijama gdje je pristup internetu ograničen – kazao je turski predsjednik.

Američka svemirska kompanija SpaceX lansirala je jutros u 4:59 sati po srednjeevropskom vremenu novi turski telekomunikacioni satelit Turksat 5B. Turksat 5B, lansiran iz Svemirskog centra Cape Canaveral u američkoj državi Florida, dostići će 42 stepena istočne orbite za 164 dana, a zatim će započeti 45-dnevni proces testiranja.

Satelit koji je proizveo Airbus i prebačen je iz Francuske u Sjedinjene Američke Države (SAD) 29. novembra, najmoćniji je turski satelit i povećat će kapacitet Ka-Banda za više od 15 puta. Imat će sposobnost prenos podataka na ukupno više od 55 gigabita.

Turksat 5B je proizveden uz doprinos domaće industrije Turske. Očekuje se da će trajati više od 35 godina. Satelit ima novu generaciju impulsnog sistema na električni pogon.

Osim Turske, Turksat 5B pokrivat će cijeli Bliski istok, Perzijski zaljev, Crveno more, Mediteran, sjevernu i istočnu Afriku, Nigerija, južnu Afriku i susjedne zemlje.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan održao je videorazgovor u četvrtak s Elonom Maskom, osnivačem SpaceX-a, i tada su razgovarali i o lansiranju satelita.

Još jedan turski satelit, Turksat 5A, također je lansirala kompanija SpaceX u januaru. Uz Turksat 5B, Turska trenutno ima osam aktivnih satelita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Ukinute vize: Od danas državljani Hrvatske mogu lako u Ameriku

Hrvatski državljani od danas mogu putovati u SAD bez vize, saopćili su…

Njemačka uvodi lockdown za nevakcinisane, a od februara bi vakcinacija mogla biti obavezna

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je najavila kako bi vakcinacija mogla biti…

Spahn: Nijemci će do kraja zime biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje…

Platio da mu magijom vrati ženu, ovaj ga ubio sjekirom

Anton Šabanov (33) potražio je pomoć crne magije nakon što ga je…