Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Tanju Bilgic poručio je kako je Turska odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Bilgic je odgovorio na upit u vezi sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, usvojenim 10. decembra 2021. godine.
Mirna i prosperitetna budućnost građana

– Turska je uvijek bila na čelu napora za održavanje mira i širenje prosperiteta na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini – rečeno je u saopćenju Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske u Sarajevu.

Istakli su kako kao i svi prijatelji Bosne i Hercegovine, i oni dijele zabrinutost u vezi s odlukama donesenim na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

– Smatramo da su navedene odluke entitetske Skupštine štetne za ustavno-pravni okvir, a samim tim i za mirnu i prosperitetnu budućnost građana Bosne i Hercegovine koju oni više od svega zaslužuju. Ova situacija istovremeno predstavlja i izazov miru i stabilnosti na Balkanu i u cijeloj Evropi – navedeno je u saopćenju.
Stvarna agenda

Istakli su kako će zajedno s međunarodnom zajednicom nastaviti ulagati napore da se Bosna i Hercegovina što prije vrati na svoju stvarnu agendu, na put ekonomskog razvoja.

– U tom smislu, pozivamo one koji će snositi odgovornost za nanošenje štete miru i prosperitetu da se pridržavaju ustavnog i zakonskog okvira i pribjegnu dijalogu umjesto jednostranim akcijama. Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – zaključeno je u saopćenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Uskoro neće moći svi u kladionice

Crna Gora će novim zakonom o igrama na sreću i nagradnim igrama…

Čanak: Nek se zna, sjevernoistočna BiH koja sebe naziva RS niti je Republika niti je Srpska

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da Bosna i Hercegovina “ne…

Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj…

Tukao čovjeka do smrti nasred ulice: Uhapšen 20-godišnjak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Ž. R. (2001)…