ZDRAVLJE

Trošite li pare samo da biste naštetili sebi? Ovi suplementi nikako ne idu zajednoOd kolagena u prahu i probiotika do prenatalnih vitamina i kantariona, prodaja suplemenata vrtoglavo raste. U stvari, prema podacima Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani iz 2018. procenjuje se da 57 posto Amerikanaca starijih od 20 godina uzima najmanje jedan dodatak prehrani, a multivitamini, vitamin D i omega-3 masne kiseline su najpopularniji, prenosi poslovni.hr. Bilo da svakodnevno uzimate multivitamine kako biste poboljšali svoje opće zdravlje ili se oslanjate na biljne dodatke kao dopunu prehrani, važno je biti svjestan mogućih interakcija.

1. Magnezij i kalcij
Iako ova dva minerala djeluju zajedno, oni moraju biti u ravnoteži da bi bili učinkoviti. Dok magnezij pomaže u apsorpciji kalcija, previše kalcija zapravo može imati suprotan efekat, sprečavajući apsorpciju magnezija. Istraživanja pokazuju da je odnos kalcija i magnezija iznad 2:1 povezan s povećanim rizikom od metaboličkih, upalnih i kardiovaskularnih poremećaja. Da biste bili sigurni da dobivate tačan omjer, konsultirajte se sa svojim porodičnim doktorom.

2. Željezo i zeleni čaj
Nije dobra ideja uzimati suplemente željeza (ili jesti hranu bogatu željezom) istovremeno sa zelenim čajem. To je zato što se glavni sastojak zelenog čaja, epigalokatehin galat (EGCG), veže za željezo i smanjuje njegovu apsorpciju.
Jedno istraživanje iz 2016. godine povezalo je pijenje velikih količina zelenog čaja s razvojem anemije zbog nedostatka željeza. Zeleni čaj ipak ima zdravstvene prednosti – samo ga pijte umjereno i pričekajte dva sata nakon uzimanja suplementa željeza.

3. Vitamin C i B12
Nije preporučljivo uzimati vitamin C i vitamin B12 istovremeno. To je zato što visoke doze vitamina C mogu smanjiti količinu vitamina B12 koju tijelo apsorbira i metabolizira, kaže. Obavezno uzimajte vitamin C najmanje dva sata nakon vitamina B12. Ovako možete izbjeći nedostatak B12.

4. Vitamini topivi u mastima i vodi
“Neke kombinacije treba izbjegavati, čak i ako one same po sebi nisu problematične. Na primjer, iako je sigurno uzimati vitamin D s vitaminom B12, to nije preporučljivo. To je zato što se vitamin D rastvara u mastima koji se bolje apsorbiraju hranom, dok je B12 vitamin topiv u vodi koji treba uzimati na prazan želudac. Isto vrijedi i za vitamin C i vitamin D – treba ih uzimati u različito vrijeme”, kaže Virgilio Sanchez, liječnik obiteljske medicine iz Miamija.

Slično, vitamini topivi u vodi, koji se ne skladište u tijelu, kao što su vitamin C, vitamini B kompleksa, uključujući tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat/folnu kiselinu (B9) i kobalamin (B12) – zahtijevaju da tijelo apsorbira i koristi vodu, kaže dr. Ormond. Najbolje ih je uzimati bez hrane, s čašom vode.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top