Iako koža zahtijeva stalnu hidrataciju, tokom zimskih mjeseci hladnoća može uzrokovati pucanje i isušivanje zbog čega je potrebna dodatna njega. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će unaprijediti vašu rutinu njege kože tokom hladnijih dana.

Hidratantna krema je bitan dio svake rutine njege kože tijekom cijele godine, ali hladan, suhi zimski vazduh samo povećava vjerovatnoću da vaša koža dehidrira, pa je nanošenje krema i losiona posebno važno kada temperatura padne.

Za osobe sa upalnim stanjima kože kao što su ekcem i psorijaza, promjena godišnjih doba također može izazvati napade.

Bilo da vam je koža crvena ili samo suša nego inače, evo nekoliko jednostavnih načina da unaprijedite svoju svakodnevnu rutinu njege kože za zimu.

Operite lice mlakom vodom i blagim sredstvom za čišćenje

Čak i ako želite da perete lice vodom i sapunom, to bi moglo značiti isušivanje vaše kože, zbog čega se preporučuju namjenska blaga sredstva za čišćenje kože.

Također, iako može biti primamljivo zagrijati se u vrućoj vodi, visoka temperatura može urušiti prirodnu zaštitnu barijeru vaše kože.

Oštriji proizvodi, poput tonika ili drugih proizvoda na bazi alkohola, mogu ukloniti prirodna ulja kože i uzrokovati suhoću.

Nanesite hidratantnu kremu dok je koža još vlažna

Kako bi spriječili isušivanje kože nakon tuširanja, dermatolozi predlažu nanošenje debelog sloja hidratantne kreme nakon nježnog sušenja kože. Ovo pomaže da se vlaga zadrži u koži.

Ključ za hidrataciju kože sklone aknama je odabir gela ili kreme na bazi vode. Dok većina proizvoda na bazi ulja sjedi na površini kože i potencijalno može blokirati vaše pore, hidratantna krema na bazi vode će se “stopiti u kožu” bez da sjaji. Ljudi sa prirodno suvom kožom mogu tolerisati težu mast ili kremu.

Potražite sastojke za zadržavanje vlage

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

You May Also Like

Badem keksići

Veoma ukusni keksići sa bademima. Sastojci: – 150 g brašna – 125…

Pet razloga zbog kojih je dobro jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je neizostavna namirnica na stolovima zimi. On je izvor brojnih…

Kad posao postane najvažniji: Možda ste radoholičar, a ovo su navike koje to otkrivaju

Naučnici kažu kako ovisnost o poslu iz dana u dan postaje sve…

Jestivo sjemenje puno vitamina E

Bademi su veoma hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidantima, vitaminima i mineralima.…