ZDRAVLJE

TRI ZDRAVSTVENE TEGOBE KOJE ČEŠĆE POGAĐAJU MUŠKARCE NEGO ŽENEOdređene bolesti češće pogađaju muškarce nego žene, a vrlo često simptomi tih bolesti ne uočavaju se na vrijeme, što znači da mnogi muškarci predugo odgađaju potražiti pomoć.

Tako su stručnjaci u Velikoj Britaniji objavili izvještaj o zdravstvenom stanju muškaraca analizirajući bolesti koje su najrasprostranjenije u svjetskoj populaciji i došli do zanimljivog otkrića, donosi Daily Star.

Naime, prema njihovim dosadašnjim saznanjima, čak tri zdravstvene tegobe češće se javljaju kod muškaraca nego što je to slučaj kod žena.

Problemi sa zubima

Na prvom mjestu čestih muških bolesti jesu problemi sa zubima. Oni imaju postotak prevalencije od 47 posto i pronalaze se kod više od 44 hiljade muškaraca od sveukupno sto hiljada, kažu stručnjaci. Prethodna istraživanja potvrdila su vezu između pojedinih stanja oralnog zdravlja i smrtnosti.

Stomatolozi savjetuju da je sve to moguće spriječiti odgovarajućom higijenom i zdravom prehranom, a posebno ističu pranje zuba minimalno dva puta dnevno, čišćenje koncem pri svakom pranju i redovne kontrolne preglede.

Glavobolja

Druga najčešća zdravstvena tegoba koja pogađa muškarce na globalnom nivou je glavobolja. Čak 44 hiljade od sto hiljada muškaraca kronično pati od glavobolje. Iako u većini slučajeva nisu opasne po život, glavobolje mogu biti vrlo iscrpljujuće, neugodne i negativno uticati na svakodnevni život osobe koja od njih pati.

Tuberkuloza

Treća najčešća bolest među muškarcima u svijetu je tuberkuloza.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top