ZDRAVLJE

TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBATE IMATI LIMUN U KUĆIPored jačanja imuniteta zbog vitamina C i brojnih dugih minerala i vitamina, limun je voće koje se može upotrebljavati u mnoge druge svrhe za koje možda nikada ranije niste čuli.

Donosimo vam tri neobična načina korištenja limuna u kućnim uslovima, ali i za neke druge potpuno neočekivane stvari u domaćinstvu.

KUHANJE JAJA

Limun pomaže prilikom zacjeljenja opeklina od sunca, a prirodni sastojci pronađeni u kombinaciji limuna i čaja štite tijelo od štetnih UV zraka.

Ukoliko preferirate tvrdo kuhana jaja, limun je idealan za njihovo pripremanje. Limun se koristi tako što korom limuna i limunovim sokom namažete koru jajeta prije nego što ga spustite u kipuću vodu. Na taj način spriječava se potencijalno pucanje tokom kuhanja. Sa druge strane, ukoliko u vodu dodate par kapi limunovog soka, jaja ćete kasnije mnogo lakše oljuštiti.

ZAŠTITA PLODOVA

Limun može spriječiti da nedavno isječeno voće potamni. Voće kada potamni, ono je potpuno neprivlačno i nikada ga ne bismo pojeli, stoga ovaj trik može biti koristan ako spremate voćne salate i slično. Potrebno je samo preliti komade voća limunovim sokom, i to će održati originalnu boju barem neko vrijeme.

PREVENCIJA OD PREHLADA

Brojna istraživanja su pokazala da zeleni čaj sa limunom umanjuje rizik od raznih tipova bolesti. Limun pomaže prilikom zacjeljenja opeklina od sunca, a prirodni sastojci pronađeni u kombinaciji limuna i čaja štite tijelo od štetnih UV zraka, tako da štiti od prevencije melanoma. Preporučuje se konzumacija vrućeg čaja, jer ledeni nije toliko učinkovit kao topli napitak.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

To Top